Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zloději si posvítili na peněženky

ZLÍNSKO: Tři odcizené peněženky během jednoho dne.  

Ani během včerejšího horkého dne si pobertové nedali pokoj. V různých částech Zlína ukradli majitelům jejich peněženky a způsobili tak škodu v řádu desetitisíců korun.

První případ se stal už kolem čtvrté hodiny ranní, kdy řidič nákladního auta zaparkoval na pár minut v areálu Svitu. Po návratu do vozidla jej čekalo překvapení v podobě odcizené peněženky, kterou měl volně položenou na předním sedadle. Může se bít do hlavy za svou roztržitost, zapomněl totiž v tropické noci zavřít okno u auta. Zloděj se obohatil o tisíc pět set korun a tankovací kartu na benzin.

Další okradenou se stala sedmdesátiletá žena, která se zastavila na zákusek v cukrárně v centru Zlína. Po celou dobu měla na rameni zavěšenou dámskou kabelku. Neznámý lapka jí nepozorovaně v nestřeženém okamžiku z kabelky odcizil peněženku, v níž měla bezmála šestnáct tisíc v českých a švédských korunách.

Posledním nešťastníkem se stal před jedenáctou hodinou večer čtyřiadvacetiletý muž ze Zlína, který navštívil jeden ze zlínských barů. Stejně jako řidič v prvním případě, i on doplatil na svou nepozornost, díky níž přišel o devět tisíc korun, které si nedlouho předtím vybral z bankomatu. Peněženku nechal volně ležet na baru. Během chvilky, po kterou se otočil na druhou stranu, peněženka zmizela.

Všichni okradení přišli také o své osobní doklady a platební karty, čeká je tedy ještě spousta práce s vyřizováním nových dokladů. Po pachatelích krádeží policisté pátrají. V případě dopadení jim hrozí tresty odnětí svobody až na dvě léta.

Kterak se bránit okradení? Zde je pár preventivních rad:

- Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání.
- V žádném případě ji neodkládejte v obchodech na police, v nákupním vozíku.
- Peněženku ukládejte na dno kabelky nebo tašky.
- Na platební kartu si neznačte její PIN.
- Vyhýbejte se tlačenicím a návalům lidí.
- Ve vozidle nikdy nenechávejte viditelně ležet kabelku, peněženku ani elektroniku, lákáte tím zloděje!

 


11. června 2014, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem