Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zloději se neštítí

Policie si na ně posvítí  

vykradená hřbitovní schránkavykradená hřbitovní schránka

     Dvacátý osmý říjen a následující víkend, kdy se měsíc říjen střídá s měsícem listopadem, bude pro mnohé vyplněn cestou na hřbitov, kde pozůstalí zavzpomínají na své zemřelé. Aby vyjádřili svou úctu k těmto zemřelým, zanechávají na hrobech výzdobu, která má připomínat památku zesnulých.
Bohužel právě tato výzdoba, ale i odstavené automobily před hřbitovem, lákají nenechavé zloděje. Policisté z Územního odboru Benešov se proto právě v těchto dnech zaměřují na tyto lokality. 
 

     Policejní hlídky nemohou být přítomny na hřbitovech po celé dny, a proto je velmi důležité, aby i sami občané měli zodpovědný přístup a bránili se proti zlodějům vlastní prevencí. Jedním z mnoha způsobů, jak zabránit vloupání do osobního automobilu je nenechávat v něm cenné věci. Většina lidí si myslí, že stačí příruční zavazadlo zasunout pod sedadlo řidiče nebo spolujezdce. Měli by však pamatovat na to, že zloděj při obhlídce vozidla má dostatek času na prozkoumání jeho vnitřního prostoru.
 

     Uhlídat celý areál hřbitova je pro dvoučlennou hlídku velmi obtížný úkol. Proto si policisté cenní i pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob. Věnce, svíce, ale i části hřbitovní architektury, například sošky, kříže a další výzdoba, jsou pro mnohé zloděje lehce zpeněžitelné věci a snadná kořist.
 

     Policie doporučuje občanům, aby své hroby nějakým způsobem, například fotograficky, zaznamenali. V případě poškození hrobu nebo krádeže některé jeho části tak bude mnohem jednodušší původní stav hrobu zdokumentovat.
 

     Během těchto dní se také pochopitelně zvýší provoz na pozemních komunikacích. Proto policisté upozorňují řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a nepouštěli se do hazardní jízdy. Na silnice totiž vyjedou i tzv. sváteční řidiči a ti nejsou schopni reagovat za volantem tak dokonale jako zkušený každodenní řidič.

 

vytisknout  e-mailem