Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zloději jsou aktivní i během prázdnin

PRAHA venkov – JIH: Jen od začátku měsíce července zaznamenali policisté už několik případů krádeží vloupáním. Zloději se v nich převážně zaměřovali na domy, chaty, či firmy, bez povšimnutí ale neponechali ani některá vozidla. Objasnit takové případy není jednoduché, přesto už byli policisté v některých z nich úspěšní. 

Podezření například sdělili hned začátkem prázdnin třiatřicetiletému muži, který opakovaně kradl. Na svědomí má několik případů krádeží a krádeží vloupáním do různých objektů. Naposledy se vloupal do areálu skladu obchodního domu v Jílovém u Prahy. To už ale policisté dobře věděli, o koho jde. Mladý recidivista byl totiž v květnu tohoto roku propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, který si odpykával právě za majetkovou trestnou činnost. Hned v červnu ale začal znovu krást. Nyní čelí podezření z trestných činů krádež a porušování domovní svobody a na verdikt soudu čeká ve vazební věznici. Hrozí mu až tři roky za mřížemi.

Podobných případů řešili policisté od začátku července celou řadu. Pachatelé zůstávají prozatím neznámí. Tak například ze staveniště rodinného domu zmizela vibrační deska v hodnotě 250 tisíc korun. Majitelé dvou rekreačních chat zase přišli o různé pracovní nářadí, televizor a další věci v celkové hodnotě přibližně 30 tisíc korun. Zloděj vnikl také na pozemek rodinného domu, kde si ze suterénu odnesl dětskou autosedačku a dokonce i několik kilogramů brambor. Ze zaparkovaného neuzamčeného vozidla u domu navíc odcizil dvoje brýle. Jiný pachatel zase z volně přístupného pozemku odcizil více než 1000 metrů vodovodních hadic v hodnotě bezmála 45 tisíc korun a další násilím vnikl do zaparkovaného vozidla, ze kterého demontoval dva světlomety. Z vozu, který stál v prostoru podzemních garáží, zase zmizel střešní nosič. Majiteli tak vnikla škoda včetně poškození kolem 40 tisíc korun. V dalších případech šlo například o krádež pracovního nářadí v hodnotě 8 tisíc korun z neuzamčené dílny, krádež zemědělského stroje, tzv. diskéru, v hodnotě 30 tisíc korun z areálu bývalého zemědělského družstva anebo o odcizení mobilního telefonu a občanského průkazu z trvale obývaného přívěsu zaparkovaného na pozemku rekreační chaty.

Nejen z těchto konkrétních případů je vidět, že lidé by měli důsledně dbát na zabezpečení svého majetku a potencionální pachatele nepodceňovat. Vždyť spousta věcí jim zmizela z neuzamčených anebo jinak nezajištěných prostor. Na tuto skutečnost upozorňuje v současné době nový preventivní projekt Policie České republiky a Ministerstva vnitra ČR s názvem ,,Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, který se zaměřuje právě na problematiku majetkové kriminality a přináší ucelený soubor opatření nejen při ochraně rekreačních objektů, ale také bytů a domů. V rámci tohoto projektu byla vytvořena mobilní aplikace ,,Zabezpečte se“, která je od 15. října 2018 dostupná ke stažení na Google Play nebo App Store. Více informací o projektu se dozvíte zde.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
18. července 2019

vytisknout  e-mailem