Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zloději drze vešli do domů

ZLÍNSKO: Zámek ve dveřích není jen na okrasu!!!  

Během včerejšího dne, tedy úterý, bylo na Zlínsku okradeno několik seniorů a lze dodat, že to není jev nijak neobvyklý. I přesto, že o krádežích neustále veřejnost informujeme a zároveň všechny varujeme před vlastní neopatrností, lze z úterních krádeží usuzovat, že se stále hodně lidí chová ke svému majetku lehkomyslně.
Zhruba v půl jedenácté zazvonila neznámá žena na byt pětaosmdesátileté paní ze Zlína. Po seniorce chtěla půjčit psací potřeby. Důvěřivá žena pozvala podvodnici dovnitř, což se jí samozřejmě později vymstilo. Zatímco jedna z pachatelek odlákala seniorku, vstoupila do bytu další žena. Ta jej prohledala a odnesla si několikatisícovou finanční hotovost a šperky.
Něco podobného se stalo i v Bohuslavicích u Zlína. Dopoledne vstoupila trojice podezřelých osob neuzamčenou bránou na pozemek rodinného domu osmaosmdesátileté ženy. Muž a jedna z pachatelek se na dvoře snažili seniorku zabavit, čehož měla využít další žena. Ta vstoupila do domu a v obývacím pokoji prohledávala nábytek. Ještě dříve, než stačila cokoliv ukrást, ji však v domě objevila ostražitá majitelka domu.
Bezpáteřní zloději se objevili i na Slavičínsku a Valašskokloboucku. V obci Nevšová si pachatelé také jednoduše otevřeli neuzamčené dveře do domu devadesátileté ženy. V momentě, kdy obývací pokoj prohlížel neznámý pachatel, vstoupila do něj i překvapená seniorka. Přestože byli zloději odhaleni, neodešli s prázdnou. Ze skříně stačili odcizit zlaté šperky v několikatisícové hodnotě.
Nejhůř však dopadla jednaosmdesátiletá žena z Drnovic. Ta během prací na zahradě přišla o všechny úspory, které doma měla. A nutno dodat, že to zlodějům opět velmi ulehčily odemčené vchodové dveře.
Všechny případy nyní vyšetřují zlínští kriminalisté a dosavadní výsledky prozatím nevyloučily ani tu možnost, že krádeže v Bohuslavicích u Zlína, Nevšové a Drnovicích mají na svědomí stejní pachatelé.
 
Senioři jsou častým cílem podvodníků a zlodějů. A to i přesto, že v podstatě není dne, aby se v médiích neobjevily další a další případy trestné činnosti páchané na seniorech v rámci celé České republiky. I nadále tak budeme pokračovat v osvětě a informování široké veřejnosti o praktikách podobných zlodějů.
Výše uvedené případy ze Zlínska však názorně poukázaly na to, jak jsou zanedbány základní principy prevence. Již mnohokrát jsme na občany apelovali, a to nejen skrze média, ale také během preventivních akcí, aby si svůj majetek dostatečně chránili a nespoléhali se na tradiční argument – „Mně se to stát nemůže“. Může se to stát kdykoliv a komukoliv, proto bychom to měli zlodějům maximálně ztížit. Je například nemyslitelné, aby dveře do domu či bytu zůstaly odemčeny, a to i v případě, že jsme doma. Taktéž na zazvonění bychom neměli reagovat tak, že ihned odemkneme. Naopak, není důvod si někoho bezdůvodně pouštět do domu nebo bytu. V neposlední řadě bychom měli zvážit, jestli jsou skříně a poličky vhodným místem k uložení peněz a cenností.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že tyto řádky jsou určeny zejména seniorům, není tomu tak. Určeny jsou i jejich dětem či vnoučatům, jejich sousedům a vlastně všem, kterým není osud seniorů lhostejný.

 

11. září 2013, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem