Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděje zastavil až varovný výstřel

LIBERECKO - V policejní honičku se změnila uprostřed minulého týdne kontrola osobního vozidla, kterou prováděli chrastavští policisté mezi Mníškem a Libercem.  

Nepříliš klidnou službu zažili ze středy na čtvrtek uplynulého týdne policisté z obvodního oddělení v Chrastavě. Ve večerních hodinách prováděli motohlídku v obci Mníšek, kde krátce před půl jedenáctou večer zpozorovali na kruhovém objezdu silnice I. třídy č. 13 mezi Mníškem a Libercem projíždějící vozidlo Daihatsu Terios modré barvy. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vozidlo, které bylo ve stejný den v ranních hodinách odcizeno v jejich služebním obvodě, rozhodla se hlídka vozidlo ihned zkontrolovat. Vozidlo bylo opatřeno stále stejnýmí registračními značkami, keré byly v celostátním pátrání.
 
Policisté použili k zastavení vozidla výstražné zvukové i signalizační zařízení s rozsvíceným nápisem "STOP POLICIE". Řidič zastavovaného vozidla reagoval ale zcela opačně a prudce zrychlil. Začal před policisty ujíždět ve směru na Mníšek. Hlídka se za ujíždějícím vozidlem držela v těsném závěsu a zároveň dala relaci prostřednictvím radiostanice i všem okolním hlídkám. Do pronásledování byla připravená se zapojit i hlídka z Frýdlantu pro případ, že by si to řidič ujíždějícího vozidla namíříl tímto směrem.
 
Řidič projížděl obcí Mníšek vysokou rychlostí, nebezpečně předjížděl jiná vozidla a nereagoval na žádná zvuková zařízení, kterými se ho policisté snažili zastavit. Riskantní jízdou pokračoval směrem na Frýdlant. Na konci obce Mníšek, na úrovni bývalé čerpací stanice, postavila jedna z policejních hlídek zapojených do pronásledování vozidla, zátaras. I když se před touto bývalou čerpací stanicí nachází rovný úsek a řidič v ujíždějícím vozidle musel policistu v reflexní vestě s rozsvíceným stavěcím kuželem v ruce dobře vidět, nepokusil se zpomalit a v plné rychlosti jel přímo na policistu. Ten musel před vozidlem včas uskočit. Vzhledem k tomu, že všechny dosavadní standardní pokusy o zastavení ujíždějícího vozidla byly neúčinné, rozhodl se policista z vozidla, které ujíždějící vozidlo po celou dobu pronásledovalo, o použití služební zbraně. Ve stoupání do kopce za obcí Mníšek, kde delší dobu není žádná zástavba, se rozhodl vystřelit do vzduchu varovné výstřely. Přitom dbal zvýšené opatrnosti, aby neohrozil ostatní účastníky silničního provozu. Ani přes varovné výstřely však řidič s vozidlem nezastavil a pokračoval stále směrem na Frýdlant. Svoji jízdou ohrožoval často ostatní účastníky silničního provozu, neboť jel několikrát v protisměru a také vybržďoval policejní vozidlo.

U obce Albrechtice sjel řidič z hlavní komunikace prudce doprava na polní cestu a ujížděl směrem na Albrechtice. Jeho jízda však po krátké chvíli skončila. Řidič najel zadním kolem na obrubník u jednoho z domů a s vozidlem zastavil. Následně z vozu vystoupil a začal před policisty utíkat směrem na louku, kde se již nenacházela žádná zástavba. Protože muž opět nereagoval na opakované výzvy, aby zastavil, použil policista opět varovné výstřely mířené do vzduchu. Tentokrát byly výstřely účinné a muže se podařilo policistům zadržet.
 
Jak se ukázalo, jednalo se o 28letého cizince a policisté si potvrdili původní domněnku - muž skutečně ujížděl v kradeném vozidle. V autě, na místě spolujezdce, byl ještě další, 29letý muž, rovněž cizinec. Oba cizince policisté zadrželi a převezli na policejní službnu ve Frýdlantě. Zde se řidič podrobil testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, jehož výsledek byl pozitivní. Oba zadržení strávili noc v policejní cele.
 
Vozidlo, ve kterém před policisty ujížděli, odcizil 28letý cizinec tentýž den v brzkých ranních hodinách v obci Bílý Kostel nad Nisou od rodinného domu. Zprvu se vloupal do rodinného domu, kde odcizil dámské šperky, peněženku s osobními doklady, finanční hotovostí a platebními kartami a dále klíčky od vozidla Daihatsu, kterým následně po vloupání do domu odjel.
 
Na povrch "vyplavalo" nakonec mnohem více věcí. Kromě vloupání do domu v Bílém Kostele nad Nisou má muž na svědomí vloupání do kanceláře ředitele v budově Fotbalového klubu Baumit v Jablonci nad Nisou z 8. na 9. října 2014, kde odcizil notebook. Ve stejný den vnikl na oplocený pozemek bytového domu v Jablonci nad Nisou, ulici Střelecká, kde se pokusil vniknout do vozidla Škoda Octavia combi. Do samotného vozidla se mu nakonec vniknout nepodařilo, ale poškozením způsobil škodu za bezmála 8 tisíc korun. O pár dní později, 21. října 2014, se vloupal v Hrádku nad Nisou do City Baru v Liberecké ulici. V prostoru baru vypáčil kasičku u šipkového automatu, ze kterého odcizil finanční hotovost, a dále vypáčil zámky u dalších tří výherních automatů, kde vzal opět peníze. Z baru si dále odnesl malý trezorek s finanční hotovostí a mobilní telefon iPhone.
 
Těchto krádeží se dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech za krádeže Okresním soudem v Liberci odsouzen. Za tyto skutky mu v roce 2013 uložil soud podmíněný trest odnětí svobody v délce 6 měsíců se zkušební dobou na 18 měsíců. Zároveň mu uložil i trest vyhoštění z České republiky v délce 18 měsíců, tedy až do října 2014.
 
Tento zákaz však nebral muž vážně, neboť v polovině srpna letošního roku měl jako spolujezdec v osobním vozidle Suzuki Swift na Liberecku silnici I. třídy č. 13 v obci Mníšek dopravní nehodu, při které byl zraněn. Tím, že porušil zákaz vyhoštění, se dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Policistům se podařilo zadržet "pěkného ptáčka". Tento recidivista byl pro majetkovou trestnou činnost stíhán i v sousedních zemích, tj. Německu a Polsku. V Německu byl za majetkovou trestnou činnost i odsouzen, kde byl od srpna roku 2013 do února 2014 ve výkonu trestu. V roce 2013 se zde totiž dopustil  41 případů vloupání do domů, podniků a zahrad, a tří případů vloupání do vozidel. Tato protiprávní jednání nyní řeší soud v Görlitz. V roce 2014 se dopustil jedné krádeže vozidla, vloupání do podniku a pěti vloupání do vozidel.
 
Kromě těchto případů liberečtí kriminalisté prověřují i další případy, které by mohl mít 28letý cizinec na svědomí. Majetkovou trestnou činností napáchal muž škody za více jak 100 tisíc korun.
 
Ke všem skutkům se při výslechu doznal. Majetkové trestné činnosti se tento recidivista dopouští za účelem obstarávání si finančních prostředků k živobytí. Jak se ukázalo, opakovaný pobyt za mřížemi, ani ve vyšetřovací vazbě,  na něj nemělo doposud žádný výchovný vliv.
 
Kriminalisté zahájili proti 28letému cizinci trestní stíhání pro přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, krádeže, krádeže ve stádiu pokusu, poškození cizí věcí, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které mu hrozí až pětileté vězení.
 
Vzhledem k tomu, že by obviněný cizinec mohl v trestné činnosti pokračovat, nebo by se mohl skrývat a vyhýbat se tak trestnímu stíhání, podal vyšetřovatel soudu návrh na vzetí muže do vazby. Soud bude nyní o vazbě rozhodovat.
 
Druhého cizince policisté propustili na svobodu, neboť se nepodařilo prokázat, že by se dopustil trestné činnosti.


 
23.12.2014
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

 
 
 

vytisknout  e-mailem