Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděje usvědčila DNA

LIBEREC - V loňském roce se v polovině října 34letý muž vloupal do garáže v ulici Gorkého. Recidivistu usvědčila zajištěná biologická stopa. 

Libereckým kriminalistům se podařilo objasnit případ vloupání do garáže z října loňského roku. Škodu za více jak 40 tisíc korun způsobil v polovině října loňského roku 34letý muž z Jablonecka, který se vloupal do garáže v Liberci, ulici Gorkého.

V době od 17. do 18. října 2019 vnikl násilím přes větrací okno do samostaně stojící garáže, ze které si následně odnesl několik hodnotných věcí. Jednalo se o tři jídzní kola - dvě horská kola a jedno městské kolo a dále elektrické ruční nářadí - akumulátorovou vrtačku, příklepovou vrtačku, vibrační brusku, přímočarou elektrickou pilu a také motorovou pilu. Ven se již dostal garážovými vraty, kde narušil kování.

Kriminalisté měli od počátku na základě prováděného operativního šetření poznatky, které směřovaly právě k tomuto muži. 

Část odcizených věcí si následně muž uschoval u známého v jednom bytě v centru Liberce s tím, že odjíždí do Prahy a po návratu si zde uvedené věci vyzvedne. Část věcí si vzal s sebou do Prahy, kde je dále rozprodal. K vyzvednutí věcí v Liberci již nedošlo, neboť odcizené věci mezitím zajistili kriminalisté při provedené domovní prohlídce a vrátili je zpět jejich majiteli. Majitel se tak mohl opět radovat ze tří jízdních kol a z motorové řetězové pily.

Muž se však kriminalistům stále vyhýbal, proto po něm v listopadu loňského roku vyhlásili celostátní pátrání. Muže se podařilo zadržet až 19. dubna 2020 v brzkých ranních hodinách policistům z oddělení hlídkové služby v Praze během silniční kontroly. Když si jej převzali liberečtí kriminalisté, stále zapíral, avšak zbytečně. Usvědčila jej na místě vloupání zajištěná biologická stopa, kdy byla zjištěna shoda profilu DNA.

Muž nebyl v této branži rozhodně žádný amatér, neboť byl již v minulosti několikrát soudně trestán pro majetkovou trestnou činnost. I této krádeže se dopustil přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán Okresním soudem v Liberci za krádež k nepodmíněnému trestu odnětí svobody. 

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil v uplynulých dnech trestní stíhání 34letého muže pro přečin "krádeže", za který jej může nyní soud poslat až na tři roky do vězení. Trestní stíhání probíhá na svobodě. 
 

29. 4. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem