Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zloděje prospali

MOST - Dva neuzamčené byty navštívil v noci zloděj; Ženy ukradly žárovky za deset tisíc ... 

Prospaná vloupání zaznamenala v těchto dnech mostecká policie na sídlišti v Mostě. Tento týden zatím neznámý zloděj vnikl do dvou neuzamčených bytů a zatímco majitelé v klidu spali v ložnici, ukradl různé věci v předsíni. V jednom případě dokonce zloděj nechal při odchodu bytové dveře otevřené.
Policie varuje: „Zamykejte na noc svůj byt. Zamykejte po každém odchodu vstupní dveře u domu!“ Výrazně se tím sníží riziko, že vás někdo okrade ve spánku. Nebezpečí číhá i na ty, co mají lehký spánek. Nikdy totiž nelze vyloučit, že zloděj na probuzeného majitele nezaútočí. Zloději chodí po sídlišti a hledají neuzamčené dveře do domu. U dveří bytů, kde není zamčeno, pak jednoduchým technickým prostředkem otevřou a v předsíni seberou oblečení, boty, kabelky, tašky a další věci v dosahu. Vše se odehrává velmi rychle a zloději zvládnou i několik bytů. Naposledy k vloupání došlo tímto způsobem na sídlišti Liščí Vrch v Mostě tento týden. V jednom případě lapka z bytu odcizil z věšáku zimní bundu, ve které měl poškozený majitel mobilní telefony a různé osobní doklady. Škodu vyčíslil na čtyři tisíce korun. V druhém bytě zloděj z předsíně odnesl dámskou kabelku. V ní našel peněženku s finanční hotovostí, doklady a klíče. Poškozený odhadl škodu na pět tisíc korun. Oba případy nyní šetří mostečtí policisté spolu s kriminalisty. Neuzamčené vchodové dveře nahrávají i pachatelům, kteří vykrádají bytové komory. Tyto krádeže patří mezi rozšířenou trestnou činnost na Mostecku. Zejména sídlištní panelová zástavba zloděje láká. Obyvatelé domů se mylně domnívají, že stačí vstupní dveře zabouchnout. Ani dveře s koulí nejsou pro zloděje překážkou. V domech se pak zloději pohybují, aniž by si jich někdo všiml. Přitom by stačilo v případě jakéhokoliv podezření na pohyb cizí osoby upozornit policii. Policisté přijedou i na anonymní oznámení.  
V roce 2007 bylo v mosteckém regionu vykradeno vloupáním 108 bytů. O rok později policie zaznamenala jen 69 těchto případů a loni policie šetřila 103 krádeží vloupáním v bytech. Kriminalisté v roce 2009 objasnili 43 % trestných činů. Ve 24 případech se jich dopustili recidivisté, 8 skutků mají na svědomí mladiství pachatelé a třinácti vloupání se měli dopustit nezletilci. Policisté stíhali za tuto majetkovou kriminalitu na čtyřicet osob.

Na benzince ukradl cigarety
Cigarety za hubičku si obstaral dosud neznámý poberta. Ten tento týden vnikl v pozdně noční době do prodejny jedné benzinové čerpací stanice v Mostě. Lapka se do provozovny vloupal násilím a uvnitř pak z regálů odcizil tabákové výrobky. Poškozený majitel odhadl vzniklou škodu na odcizeném kuřivu a poškozené výloze na celkovou částku 59 tisíc korun. Případ přečinů krádeže vloupáním a poškozování cizí věci šetří mostečtí policisté a po zloději nyní pátrají.

V obci teď úsporně svítí
Pořádnou tmu mají zřejmě doma dvě podnikavé ženy ve věku 27 a 20 let, obě z Mostu. Ty zamířily do jednoho mosteckého supermarketu s úmyslem odcizit zboží. Z regálu zlodějky vzaly padesát kusů úsporných žárovek, které si uložily do přinesené tašky a poté prodejnu opustily vchodem pro zákazníky, kde čekaly, až někdo vejde. Poté obě nasedly do motorového vozidla a kvapně z parkoviště odjely. Lup si ženy nenechaly pro sebe, všechny žárovky údajně rozprodaly v jedné obci u Mostu a o zisk se svorně podělily. Policie obě ženy vypátrala a ve zkráceném přípravném řízení jim sdělila podezření ze spáchání přečinu krádeže ve spolupachatelství. Jak se ukázalo, starší žena měla již v minulosti konflikt se zákonem.  Poškozené firmě zlodějky způsobily škodu ve výši deseti tisíc korun.  

Lup jí nevyšel
Starší z dvojice se další krádeže dopustila i tento týden. V mosteckém supermarketu na sídlišti Výsluní vzala z regálů čtyři kusy holících strojků Gillette Fusion. Ty však nehodlala zaplatit a ještě v prodejně si je ukryla pod bundu. S lupem pak zamířila k pokladně, kudy chtěla bez placení projít. Pracovníky ostrahy však neošálila a nakonec skončila v rukou policistů, kteří ji opětovně sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Odcizené věci v hodnotě 2 700 korun byly zajištěny a vráceny zpět do prodeje.

Lapka skončil za mřížemi
Ve vězení skončil 22letý muž z Litvínova. Ten byl policií šetřen pro krádež v obchodě, které se měl dopustit v jedné mostecké drogerii, kde mladý muž odcizil dva šampony za 250 korun, které nezaplatil a prošel pokladnou. Lapka byl zadržen a předán policii, která mu sdělila podezření ze spáchání přečinu krádeže. Dalším šetřením bylo zjištěno, že podezřelý byl již za krádež v minulosti trestán a navíc nenastoupil výkon trestu odnětí svobody. Tam byl nakonec na základě příkazu k zatčení předán.

V Mostě 4. února 2010

vytisknout  e-mailem