Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zloděj využil příležitosti

VYŠKOV: Kola se kradou i v tomto období. 

Že i v tomto období jsou bicykly vyhledávaným artiklem zlodějů, se přesvědčil majitel trekového kola. Jízdní kolo zanechal v pátek v noci na pár minut odložené v jedné z vyškovských ulic. Lapkům však mnohdy stačí chvíle. Cyklistovi tak vznikla škoda v předběžné hodnotě devět tisíc korun. Krádeží se zabývají vyškovští policisté.

Jízdní kola zloději kradou celoročně, ale větší nárůst této trestné činnosti zaznamenáváme v letních měsících. Ke krádežím kol dochází na veřejných, dobře viditelných místech a to i v denní dobu. Zloděje mnohdy neodradí ani bezpečnostní zámek. Často se také kola ztrácejí z prostorů v domech, kde mají majitelé svá kola uložená. V panelových domech jde zejména o sklepní kóje, kočárkárny, společné kolárny nebo chodby. Ke krádežím jízdních kol dochází také z garáží a kůlen.  Z těchto míst pachatelé kola kradou nejčastěji v noci.

Často se stává, že krádež pachateli značně zjednodušuje majitel, který své jízdní kolo nechá po dobu své nepřítomnosti volně odložené např. opřené o nějaký objekt, bez využití jakéhokoliv prvku zabezpečení. Pokud si cyklista kolo nechce nebo nemůže zajistit, měl by ho mít stále na očích. Jedná se zejména o případy, kdy se při vyjížďce zastaví na občerstvení.

Pokud majitelé kolo zamykají, měli by zvážit, k čemu a jak je kolo připoutané. Při odkládání kola je ho zapotřebí vždy upoutat zámkem k pevné části v okolí tak, aby bylo připevněno přes rám. Pokud jsou v místě ukotvené pevné stojany na kola, je vhodné využít tohoto stojanu a jízdní kolo k němu připevnit pevným lankovým nebo řetízkovým zámkem. V panelových domech je důležité dbát na důsledné zamykání vchodových dveří a společných odkládacích prostor. I přesto je dobré kolo potom ještě zajistit.

por. Mgr. Alice Musilová, 23.9.2019

vytisknout  e-mailem