Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zloděj se vloupal do rekreační chalupy

HAVLÍČKOBRODSKO: Policisté upozorňují majitele chat na nebezpečí vloupání 

Policisté prověřují případ vloupání do rekreační chalupy v obci Závidkovice, ke kterému došlo v úterý 24. listopadu. Dosud neznámý pachatel v nočních hodinách vnikl na oplocený pozemek chalupy a u objektu rozbil okno. Tím se poté dostal dovnitř. Vnitřní prostory chalupy prohledal, nic ale neodcizil a objekt stejnou cestou opustil. Přesto majiteli způsobil škodu za 1200 korun. Policisté po přijetí oznámení vyjeli na místo, kde provedli ohledání a prvotní šetření, kriminalistický technik zajistil stopy. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže ve stádiu pokusu a přečinu porušování domovní svobody.

Od začátku letošního roku do konce měsíce října prověřovali policisté na Havlíčkobrodsku celkem 29 případů vloupání do soukromých rekreačních objektů. Pachatelé při nich způsobili škodu za 386 tisíc korun. Policistům se z těchto případů podařilo objasnit 48 %. V loňském roce došlo na Havlíčkobrodsku k 35 případům vloupání do chat a chalup, celková škoda byla vyčíslena na 525 tisíc korun.

V současném období, kdy chataři a chalupáři své rekreační objekty opustili a navštěvují je jen zřídka, se riziko vloupání zvyšuje. Pachatelé se do objektů vloupávají nejen za účelem krádeže nejrůznějších věcí, ale někteří hledají místo k přenocování, nebo se snaží najít něco k jídlu a pití. V některých případech na místě setrvají i několik dní a kromě toho, že spotřebují zásoby potravin, používají i elektrické spotřebiče a v chatě si topí. Majiteli tak vzniknou další náklady za energie a topení. Není také výjimkou, že pachatel v jedné oblasti vnikne do více chat.

Mezi věci, které s sebou pachatelé vloupání odnášejí, patří většinou elektronika a nářadí. Často se ale ztrácí například alkohol, starožitnosti, oblečení, lůžkoviny a další.  

Majitelům doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při vloupání do chaty použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení. Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat. Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech. Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu, je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a případ neprodleně oznámil policii. Pokud majitel zjistí vloupání a má za to, že pachatel může být stále uvnitř, neměl by do objektu vstupovat, aby se nevystavoval nebezpečí fyzického napadení. V takovém případě je opět nutné rychle přivolat policisty.

Policisté provádějí v chatových oblastech po celý rok nepravidelné preventivní kontroly. V zimních měsících jsou intenzivnější a na tyto lokality se zaměřují také policejní psovodi.

por. Bc. Monika Pátková, komisař

26. listopadu 2015

vytisknout  e-mailem