Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zloděj přijel vrátit kradené věci

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté odhalili pachatele, který přijel dobrovolně vrátit měřiče. 

 

O tom, že uherskohradišťští kriminalisté mají u pachatelů respekt i v nedalekém zahraničí, svědčí i to, že pachatel vloupání, kterého detektivové odhalili, se sám rozhodl přijet do Česka a vrátil cenné zařízení v hodnotě okolo 750 000 korun.

K samotnému vloupání došlo v noci na 17. srpna v Hluku. Pachatelé násilím překonali oplocení a pak vypáčili dveře do administrativní budovy firmy, v níž následně vytrhli dveře do kanceláře. Tam pobrali mince ze šuplíku i z příruční pokladny, k tomu přibrali i platební kartu. Následně vytrhli přišroubovaný trezor, v němž byly další peníze a především tři měřiče. Zloději je vzali s sebou, i když zřejmě ani netušili, k čemu slouží a jakou mají hodnotu. Jakmile měli vše prohledáno, sto tisíc korun v kapsách, z areálu firmy utekli a ujeli. Když ráno majitelé zjistili, že došlo k vloupání, s hrůzou přišli na to, že zloději vzali i zmíněné tři rentgenové fluorescenční spektometry v hodnotě okolo 750 000 korun. Tyto přístroje měří a určují složení slitin kovů. Nejenže zloději způsobili firmě škodu, ale také téměř znemožnili její fungování, k níž měřiče potřebuje.

Kriminalistický technik místo důsledně ohledal, zajistil stopy a kriminalisté začali intenzivně pátrat po pachatelích. Zjištěné poznatky je dovedly až na Slovensko, kde kriminalisté odhalili trojici pachatelů. Díky výborné operativní spolupráci se slovenskými kriminalisty celý případ dopadl nejen objasněním, ale také zajištěním cenných zařízení. Jeden z trojice pachatelů, jednatřicetiletý muž, dnes dopoledne sám a dobrovolně přijel na hraniční přechod ve Strání, kde na něj čekali hradišťští kriminalisté. Těm pachatel vydal ukradené spektometry, policisté jej zadrželi a odvezli k výslechu, po němž mu sdělili obvinění ze spáchání trestných činů krádeže, poškození cizí věci a neoprávněné opatření platebního prostředku, za což zákon ukládá až osm let vězení. Zajištěné spektometry budou moci kriminalisté vrátit majiteli.

 

14. září 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 zajistene spektometry

1 zajistene spektometry 

Detailní náhled

2 zajistene spektometry

2 zajistene spektometry 

Detailní náhled

3 zajistene spektometry

3 zajistene spektometry 

Detailní náhled

4 zajistene spektometry

4 zajistene spektometry 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem