Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděj aut skončil ve vazbě

LIBEREC - I přes uložené tresty se 53letý muž z Liberecka opakovaně dopouštěl krádeží. Nyní mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. 

Libereckým policistům se ve spolupráci s kriminalisty podařilo počátkem ledna 2019 zadržet 53letého recidivistu, který má na svědomí krádeže motorových vozidel. Muže zadrželi v centru Liberce, kdy na něj byl vydán státním zástupcem souhlas se zadržením. Není tomu tak dávno, co opustil brány věznice, kde vykonával trest za krádeže. Těch se evidentně dopouští opakovaně, neboť před rozsudkem Okresního soudu v Liberci mu o dva roky dříve Okresní soud v Trutnově uložil za krádeže nepodmíněný trest odnětí svobody. 

Na konci září loňského roku se v Liberci, ulici Kryštofova vloupal do osobního vozidla Škoda Fabia, které následně odcizil. Majiteli způsobil škodu za více jak 130 tisíc korun. Vozidlo bylo druhého dne nalezeno odstavené v Liberci, Ruprechticích. 

O měsíc později si vyhlédl vozidlo na parkovišti v Liberci, ulici Jablňová. Tentokrát se vloupal do Škody Octavie s cílem odcizit jej. Protože se mu ale vozidlo nepodařilo nastartovat, odmontoval a odcizil alespoň z jeho přední motorové části řídící jednotku. Zde způsobil škodu za bezmála 60 tisíc korun. Kdyby se mu podařilo s vozidlem odjet, vznikla by majiteli škoda za bezmála 300 tisíc korun.

O další měsíc později, na konci listopadu, neoprávněně užíval k jízdě motorové vozidlo Škoda Octavia, a to v Praze až do obce Zdiby, ač dobře věděl, že vozidlo pochází z trestné činnosti. V Praze jej kontrolovala policejní hlídka. K tomuto vozidlu neměl doklady k jeho provozu ani klíče potřebné k odemčení a nastartování vozidla. Toto vozidlo v hodnotě 300 tisíc korun bylo předtím odcizeno v Brně.

Liberečtí kriminalisté zahájili v uplynulých dnech proti 53letému muži z Liberecka trestní stíhání. Muž byl obviněn z několika přečinů "krádeže", "poškození cizí věci" a "podílnictví", za které ho může nyní soud v případě pravomocného odsouzení poslat až na pět let do vězení.  

Zároveň komisař Služby kriminální policie a vyšetřování podal státnímu zástupci návrh na vzetí muže do vazby, a to z důvudu, že by mohl uprchnout nebo se skrývat, aby se vyhnul trestnímu stíhání a také z důvodu, že by mohl opakovat trestnou činnost, pro níž je stíhán. Soudce tento návrh akceptoval a muž byl vzat do vazby.
 

15. 1. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem