Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zločinecká skupina odhalena

Táborsko – Díky perfektní vzájemné přeshraniční spolupráci táborských kriminalistů a slovenských kolegů z Národnej centrály osobitých druhou kriminality se podařilo odhalit zločineckou skupinu podvodníků. 

Kvalitní operativní činnost, mnohaměsíční doslova mravenčí práce a spolupráce se slovenskými kolegy přinesly ovoce.

Policisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru v Táboře od února letošního roku intenzivně pracovali na sérii podvodů. Jednalo se o podvody, kdy pachatelé pod různými legendami vylákali od poškozených značné částky peněz. Využívali například legendy: pomoc při léčbě v zahraničí a následný mnohonásobný zisk Bitcoinů, nebo příslib lásky a společného života po odblokování dědictví po majetném předkovi či investování do virtuální měny. Pachatelé tímto způsobem vylákali z několika obyvatel České republiky miliony korun. Policisté nadále na případu intenzivně pracují.

Z vyšetřování těchto případů vyplynulo, že se hlavní pachatel s největší pravděpodobnosti nachází na Slovensku, proto táborští kriminalisté požádali své kolegy z Národnej centrály osobitých druhou kriminality Slovenské republiky (NCODK) o spolupráci. Příslušníci české a slovenské policie se několikrát sešli na společných jednáních, kde si předali zjištěné informace a poznatky. Postupně se jim podařilo doplňovat skládačku informací a důkazů, které vedly k identifikaci neznámých pachatelů. Po vzájemné dohodě provedli dne 26. července 2023 domovní prohlídky u dvou hlavních pachatelů. V Jižních Čechách byla v souvislosti s podvody zadržena jednapadesátiletá žena a na Slovensku v okrese Michalovce devětadvacetiletý muž. Žena byla obviněna a je stíhána vazebně. Muž je zadržen a omezen na svobodě na Slovensku, kde probíhají další úkony. Táborští kriminalisté požádali o vydání slovenského občana k trestnímu stíhání do České republiky.

V souvislosti s uvedeným případem policisté opětovně varují všechny občany, aby byli obezřetní nejen při nákupech zboží přes internet, ale i při seznamování se na sociálních sítích. Aby nebyli důvěřiví a nikdy neposílali žádné finanční obnosy neznámým lidem na neověřené adresy a účty. Aby dávali velký pozor při investování na internetu.

Preventivní rady:

V případě, že se rozhodnete investovat prostřednictví internetu, zjistěte si o burzách veškeré možné informace a reference.

Nikomu cizímu po telefonu:

  • nesdělujte své osobní údaje
  • nezasílejte ofocené osobní doklady
  • nesdělujte mu tištěné informace z platební karty
  • nesdělujte kód, kterým by vzdáleně přistupoval k vašemu počítači
  • pokud je k vašemu počítači někdo z nějakého důvodu vzdáleně připojen, tak neprovádějte přihlášení do svého internetového bankovnictví
  • nesdělujte bankovní autorizační SMS kódy,
  • cizí osobě neautorizujte platbu
  • v počítači mějte nainstalovaný antivirový program
  • v internetovém bankovnictví mějte nastaveny co nejnižší limity a zvyšujte je jen na aktuální potřebu zaplacení konkrétní platby

Pokud se vám již něco podobného stalo nebo v budoucnu stane, věc bezprostředně oznamte na Policie ČR prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158 nebo na kterékoliv policejní služebně a neprodleně informujete svůj bankovní ústav.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

31. července 2023

Odkazy do noveho okna

příprava na realizaci případu

příprava na realizaci případu 

Detailní náhled

domovní prohlídka 3

domovní prohlídka 3 

Detailní náhled

domovní prohlídka 2

domovní prohlídka 2 

Detailní náhled

domovní prohlídka 1

domovní prohlídka 1 

Detailní náhled

3 smishing

3 smishing 

Detailní náhled

4 vishing

4 vishing 

Detailní náhled

2 podvody přes inzerát

2 podvody přes inzerát 

Detailní náhled

1 falešné investice

1 falešné investice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem