Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zločin za 86 milionů objasněn

Dvě osoby obviněny, firma je v insolvenci 

Komisař z Odboru služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie v Hradci Králové  zahájil v těchto dnech trestní stíhání 44letého muže z Kroměříže, trvale bytem v Hradci Králové, a 44leté ženy z Hradce Králové. Muž byl obviněn ze zvlášť závažného zločinu podvodu, úvěrového podvodua ze zločinu zpronevěry. Dále ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, kterého se měl dopustit ve spolupachatelství. Žena byla obviněna ze zvlášť závažného zločinu účastenství na úvěrovém podvodu, spáchaného ve formě pomoci a ze zločinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, kterého se měla dopustit ve spolupachatelství.

Policisté muže podezřívají, že jako jednatel společnosti s ručením omezeným minimálně v období let 2005 až 2009 společně se svou účetní zkresloval údaje o stavu hospodaření a jmění, na základě čehož  postupně vylákal od čtyř různých bankovních společností půjčky. Jednalo se o kontokorentní úvěry v celkové výši  60 milionů korun, které nesplácel, přičemž předmětem podnikání byl nákup a prodej jatečních zvířat, později i vlastní výkrm prasat na Hradecku a na Chrudimsku.

Další částku přesahující 6,1 milion korun měl získat od jedné faktoringové akciové společnosti  na základě nepravdivých hospodářských výkazů. Muž je dále důvodně podezřelý, že této společnosti  měl jako ručení zastavit chovy prasat, které však úmyslně neudržoval, tyto odprodal a dokonce je zastavil ve prospěch další osoby, s úmyslem vylákat a získat dalších několik milionů korun.

Celková způsobená škoda byla vyčíslena na nejméně 86 milionů korun. Kde peníze skončily, nyní policisté prověřují. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na 10 let. Obviněná dvojice je stíhána na svobodě.


por. Mgr. Lenka Burýšková
2. června 2011

vytisknout  e-mailem