Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínští policisté pokračují ve vyšetřování hromadných podvodů

ZLÍN: Zadrželi jsme tisíce doposud nedoručených zásilek.  

Zlínští policisté udělali další netradiční krok při vyšetřování dvou hromadných podvodných zásilek. Na dvou poštách zadrželi dosud nedoručené obálky. Kriminalisté, kteří jsou vyčleněni do speciálních týmů a věnují se práci na odhalování dvou podvodů, které v minulých týdnech zaplavily celou republiku, využili § 86 trestního řádu a na poště v Obříství (okres Mělník) a ve Valašských Kloboukách zajistili zásilky, které zatím pošta nepředala adresátům.

Neznámý pachatel podal 21 tisíc dopisů, ve kterých společnost Endemos distribution s. r. o. upomíná na zaplacení dlužné částky, na poště poblíž Mělníku. Téměř 700 dopisů na poště zůstalo, protože se je nepodařilo doručit adresátům.

Z pošty ve Valašských Kloboukách neznámý pachatel rozeslal 43500 lidem oznámení o tom, že mají k doručení balík, ale je nezbytné zaplatit 500 Kč jako manipulační a registrační poplatek. Těchto zásilek nebylo doručeno téměř 1700, všechny má k dispozici zlínská policie.

Trestní řád doslova říká: „Je-li k objasnění skutečností důležitých pro trestní řízení v konkrétní věci nutno zjistit obsah nedoručených poštovních zásilek, jiných zásilek nebo telegramů, nařídí předseda senátu a v přípravném řízení státní zástupce, aby je pošta nebo osoba provádějící jejich přepravu vydaly jemu a v přípravném řízení buď státnímu zástupci nebo policejnímu orgánu.“  Soud bude v následujících dnech rozhodovat také o tom, jestli zadržené zásilky můžeme kvůli vyšetřování otevřít.

Naším prvním zásadním krokem, který ochránil občany před hamižným pachatelem, byla okamžitá blokace zpoplatněné telefonní linky, na které měli lidé získávat informace ke smyšleným exekucím. Do zablokování, ke kterému došlo na podnět zlínských kriminalistů dne 18. března, na tuto linku zavolalo téměř tři tisíce občanů, společně provolali několik desítek až stovek tisíc korun.

Pachatele, kteří mají hromadné rozesílání zásilek na svědomí, podezíráme z trestného činu podvod. V obou případech se chtěli na lidech obohatit tím, že je uvedli v omyl.

Policisté na případu stále pracují, doposud nikoho neobvinili. Zjišťují podrobnější informace a připravují se na potřebné výslechy. Co se týká dopisu o případných exekucích, ty dostali většinou senioři. Z dosavadních dostupných informací dedukujeme, že adresáře vznikly na různých předváděcích akcích. Oba problémy se týkají celé republiky, ale vyšetřují se z důvodu větší přehlednosti v rámci oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Zlín.

 

4. dubna 2014, mjr. Ing. Jana Macalíková

 

výzva Endemosvýzva Endemos

vytisknout  e-mailem