Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínská univerzita a dotační podvod

ZLÍN: Nové oznámení kriminalisté uložili ad acta. 

V květnu tohoto roku přijali policisté krajského ředitelství ve Zlíně oznámení o podezření ze spáchání trestného činu dotační podvod. Podle oznamovatele se ho mělo dopustit vedení Univerzity T. Bati ve Zlíně tím, že přijalo uchazeče ke studiu do neakreditovaných studijních programů na fakulty univerzity zřízené v roce 2002, 2006 a 2007. Policie však nenašla žádné důvody k tomu, aby zahajovala úkony trestního řízení.
Oznamovatel tvrdil, že tehdejší vedení zlínské univerzity přijalo nové studenty na Fakultu multimediálních komunikací (zřízena r. 2002), Fakultu aplikované informatiky (zřízenou v roce 2006) a Fakultu humanitních studií (2007), přestože tyto fakulty neměly pro příslušné studijní programy uděleny akreditace ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Tehdejší rektor měl nově přijaté studenty zahrnout do rozhodných údajů pro poskytnutí příspěvků na vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost a neoprávněně tak získat příspěvek ze státního rozpočtu.
Ze zpráv a doložených písemností od sekretariátu Akreditační komise ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Univerzity T. Bati ve Zlíně jsme zjistili, že všechny zmíněné fakulty měly studijní programy řádně akreditovány ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a k trestnému činu dotační podvod tedy nedošlo. Proto vyšetřovatel rozhodl o uložení věci ad acta.
 
Kriminalisté zlínského krajského ředitelství i nadále vedou trestní řízení proti třem bývalým vrcholným manažerům Univerzity T. Bati, kteří jsou podezřelí z dotačního podvodu ohledně vzniklé Fakulty logistiky a krizového řízení. Viz zpráva ze 4. února 2011„Padlo obvinění z dotačního podvodu“.
 
 
19. srpna 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem