Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zlínská policie objasnila základ kauzy "Metyl"

ZLÍNSKÝ KRAJ: Dvěma mužům hrozí doživotí. 

Zlínská policie sehrála velmi významnou roli ve vyšetřování kauzy otráveného tvrdého alkoholu. Naši kriminalisté zjistili, kdo je na špici pomyslné pyramidy. Jde o dva muže – dvaačtyřicetiletého muže z Ostravska a sedmatřicetiletého Zlíňáka. Oba jsou momentálně ve vazební věznici a hrozí jim výjimečné tresty.
Policisté se k oběma obviněným dostali postupným, ale velmi rychlým vyšetřováním. V době, kdy byly telefonní linky zahlceny stovkami telefonátů s nejrůznějšími druhy informací, bylo nejnutnější vyhodnotit jejich relevantnost. To se nám podařilo. Indicie nás dovedly až do Opavy, kde se smrtící směs namíchala. V tamním areálu jsme udělali domovní prohlídku ve čtvrtek 20. září a zabavili jsme šest tisíc litrů směsi metylu s alkoholem. Právě odtud se metylalkohol dostával do černých stáčíren po celé republice.
První oběť metanolové kauzy ve Zlínském kraji zemřela 10. září. Pitva otravu potvrdila o den později. Ještě týž večer jsme zadrželi provozovatele obchodu na Jižních Svazích, kde se pančovaný alkohol prodával, a o pouhé čtyři dny později, 15. září 2012, jsme zadrželi jednu ze dvou klíčových osob: dvaačtyřicetiletého muže z Ostravska. Ten a jeho o čtyři roky mladší známý jsou od uplynulého víkendu stíháni ve vazbě a jsou obviněni z trestného činu obecné ohrožení.
Celkem policisté ze Zlína obvinili v souvislosti s touto kauzou osm lidí, z toho u pěti soud rozhodl o uvalení vazby.
Přestože jsme ve vyšetřování zaznamenali významný pokrok, rozhodně nejsme u konce. Mezi lidmi je totiž stále ještě téměř pět tisíc litrů životu nebezpečné směsi, tedy až 15 tisíc litrů otráveného alkoholu. Proto i nadále platí důrazné varování, aby se lidé zdrželi požívání alkoholu, jehož původem si nejsou jisti.
 
24. září 2012, Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem