Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zlatý záchranářský kříž za rok 2010

Včera dne 14. dubna 2011 prezident České republiky Václav Klaus ocenil na Pražském hradě nejlepší záchranáře z řad profesionálů a laické veřejnosti. 

Slavnostní vyhlášení výsledků 12. ročníku Zlatého záchranářského kříže, soutěže odborného časopisu RESCUE report „O nejlepší záchranářský čin roku 2010“, proběhlo v reprezentativních prostorách Pražského hradu za účasti čelních představitelů státu a jednotlivých rezortů, které se záchranou života, zdraví a majetku osob zabývají.
 
Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit zejména výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy laické veřejnosti a podpořit tak význam záchranářské profese.
 
Za Policii České republiky přejal nad Zlatým záchranářským křížem svoji záštitu policejní prezident   plk. Mgr. Petr Lessy. Cenu policejního prezidenta tak od něj převzali policisté pprap. Tomáš Sklenka, pprap. Filip Hertl, nstržm. Lukáš Jelenčiak a nstržm. Jan Holub. Společnými silami se těmto oceněným policistům podařilo zachránit muže z hořícího a částečně zasypaného domu. I přesto, že hrozilo velmi vážné nebezpečí dalšího sesuvu části budovy, policisté nečekali a okamžitě se vydali na záchrannou misi.
 
Zlaté záchranářské kříže byly předány v následujících kategoriích:

1.   Záchranářský čin laiků,
2.   Záchranářský čin profesionálů jednotlivců,
3.   Záchranářský čin profesionálního týmu,
4.   Nejkurióznější záchranářský čin,
5.   Humanitární čin mimo území ČR,
6.   Cena za výjimečný přínos pro záchranářství,
7.   Cena mediálních partnerů,
8.   Cena policejního prezidenta,
9.   Cena generálního ředitelství HZS ČR,
10. Cena primátora hlavního města Prahy.

Policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy využil této příležitosti a na slavnostním rautu udělil čestná uznání, plakety policejního prezidenta
 
  • MUDr. Romanu Gřegořovi za výjimečný přínos pro záchranářství, jenž za dvacet let své práce v přednemocniční neodkladné péči vybudoval v Moravskoslezském kraji zdravotnickou záchrannou službu vynikající úrovně;
  • pprap. Jakubu Piňosovi a prap. Pavlu Vachovi za mimořádné nasazení při záchraně tonoucích osob dne 1.12.2010, kdy v silném mrazu mínus 8 stupňů a silné sněhové vánici s velmi špatnou viditelností dostalo osobní vozidlo s ženou a jejím tříletým synem smyk a sjelo do rybníka nedaleko Slavkova. Jen díky šťastnému osudu přivolaní policisté ženu a jejího tříletého syna na poslední chvíli, za svého maximálního nasazení, z ledové vody zachránili.
Všem oceněným gratulujeme.
 
kpt. Bc Zuzana Součková
Policejní prezidium ČR
15. dubna 2011

 

Odkazy do noveho okna

ZZK 2010-1

ZZK 2010-1 

Detailní náhled

ZZK 2010-2

ZZK 2010-2 

Detailní náhled

ZZK 2010-3

ZZK 2010-3 

Detailní náhled

ZZK 2010-4

ZZK 2010-4 

Detailní náhled

ZZK 2010-5

ZZK 2010-5 

Detailní náhled

ZZK 2010-6

ZZK 2010-6 

Detailní náhled

ZZK 2010-7

ZZK 2010-7 

Detailní náhled

ZZK 2010-8

ZZK 2010-8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem