Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zkvalitnění pracoviště v Chotěbuzi

Ms kraj: Rychlejší výměna informací a nasazení při mimořádných událostech, účinnější komunikace a efektivnější spolupráce mezi polskými a českými policisty.  

V souvislosti s otevřením hranic a zrušením pasových kontrol je v příhraničí v rámci států schengenského prostoru
Chotebuz projekt jednani 29_10_2010 c 2.jpg
stále větší pohyb osob, ať místních obyvatel, tak i turistů. Tato změna s sebou přinesla potřebu zaměřit se na vyšší zajištění bezpečnosti osob a jejich majetku před riziky příhraniční kriminality a na společné řešení mimořádných událostí. Uvedené konstatování platí i pro pracoviště polských a českých policistů v Chotěbuzi. Úzká spolupráce, založená na rychlém a precizním předávání informací policistů obou zemí, je nutná. Vzpomeňme například prověřování informací našimi policisty k neznámému mrtvému chlapci nalezenému v blízkosti českých hranic v Polsku (jaro 2010), neustálé přejezdy fotbalových fanoušků obou států, ale také přeshraniční pronásledování pachatelů trestné činnosti. A z každodenního „chleba“ policistů pracujících v příhraničních oblastech zmiňme situace, kdy má český turista v Polsku problém s tamními zákony. Pro polského policistu není nic jednoduššího, než být neustále ve spojení s českým kolegou ze společného pracoviště, který svému krajanovi vše přeloží a vysvětlí a samozřejmě může zároveň poskytnout polskému kolegovi případné vyžádané informace například k totožnosti podezřelého.  
 
Stávající společné pracoviště českých a polských policistů v Chotěbuzi v současné době již těžko zajišťuje zvýšenou efektivitu a účinnou spolupráci policie obou států. Čeští a polští policisté jsou v oddělených prostorách, nemůžeme ale opomenout rovněž fakt, že technické vybavení nelze v současnosti optimálně využít právě například pro přeshraniční spolupráci. Z uvedených důvodů vznikl projekt Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje „Zkvalitnění společného pracoviště v Chotěbuzi“. Projekt je spolufinancován z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007 – 2013, Fondu mikroprojektů Euroregionu Silesia.
Díky projektu vznikne společné, moderní pracoviště policistů obou států a konferenční místnost. Myšlenka projektu se datuje letos na jaře a jejím autorem jsou pracovníci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, konkrétně policisté z odboru mezinárodních vztahů. Z hlediska časového je možné konstatovat, že etapa zahájení projektu probíhá v současné době, následně se bude pořizovat investiční majetek, vybavovat určené prostory a školit personál a policisté, což by se mělo zvládnout do března příštího roku. Samozřejmostí bude konečné vyhodnocení. Co se týká financí, 85% ze schválených 26 840 EUR hradí Evropská unie, zbývající část pak Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
Chotebuz projekt jednani 29_10_2010 c 1.jpg
 
Jaká jsou pozitiva společného pracoviště? Tím, že na jednom pracovišti budou soustředěni pověření pracovníci obou partnerských států a budou mít k dispozici novou, moderní technologii, dojde jednoznačně k rychlejší výměně informací a nasazení při řešení mimořádných událostech, účinnější komunikaci a efektivnější spolupráci. Konzultační místnost pak bude určena ke školení policistů a pracovním schůzkám zástupců obou partnerských státu, jednáním a konzultacím k případům trestné činnosti a dalším aktivitám. Zefektivní se tak služby, které policisté z Česka a Polska poskytují občanům bydlícím v obou pohraničích, ale také turistům.
 
V pátek 29. října 2010 proběhlo na Karvinsku pracovní jednání u příležitosti zahájení projektu. Zúčastnili se ho zástupci všech zainteresovaných stran. Za českou stranu zastřešil jednání náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro vnější službu plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D., za polskou stranu vedoucí odboru mezinárodních vztahů KWP (Komenda Wojewódzka Policji) v Katovicích pan Marek Patro. Cílem společného pracovního setkání bylo detailní seznámení s cílem, aktivitami a časovým harmonogramem projektu. Nechyběla ani prezentace současného stavu pracoviště v Chotěbuzi a stavu, kterého bude projektem dosaženo. Důležitá byla vzájemná debata, při které si všichni zúčastnění vyměňovali názory na dané téma.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
1. 11. 2010
 
logo_EU-listopad 2010.PNG
 
 
 
 
                                                                                                                     
 
 
 
 
                                              
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem