Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zkrátili daně o 253 milionů korun

Detektivové protikorupční policie po rozsáhlém prověřování v minulých dnech zahájili trestní stíhání proti sedmi mužům.  

Šest z nich je obviněno z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Sedmý muž je stíhán pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti (praní peněz). Policisté se k tomuto případu dostali v rámci prověřování a vyšetřování trestné činnosti spojené s jinou obchodní společností, v rámci které bylo dosud obviněno celkem čtrnáct osob včetně dvou vedoucích činitelů územních orgánů daňové správy (krácení daně v rámci její činnosti spojené s reklamou a legalizace výnosů z trestné činnosti).
 
Po složité a náročné dokumentaci případu kriminalisté zjistili, že jednáním obviněných vznikl řetězec obchodních společností, které měly sídla nejen v České republice, ale i v Ruské federaci a Spojených arabských emirátech. Hlavní organizátoři však nebyli uvedeni v jejich statutárních orgánech. Na tato místa dosadili „své“ lidi. Na počátku řetězce stála obchodní společnost se sídlem v Praze, která měla dodávat studie realitního trhu, zejména na Ukrajině, a dále v Praze a Středočeském kraji. Tato společnost však žádnou činnost fakticky nevykonávala. Přestože celková hodnota realitních studií přesáhla jednu miliardu korun, žádné studie vytvořeny nebyly. Dle kriminalistů mělo v letech 2008 – 2009 docházet k uzavírání smluv mezi společnostmi, vytváření faktur, finančních toků, postoupení vzájemných pohledávek a zápočtům těchto pohledávek s jediným úmyslem zkrátit daň z přidané hodnoty.
 
Zařazením fiktivních faktur do účetnictví společností, které obvinění ovládali, došlo ke způsobení škody státnímu rozpočtu na DPH ve výši min. 253 mil. Kč. Namísto odvádění DPH zmíněné stavební firmy naopak od státu finanční prostředky formou nadměrných odpočtů DPH vylákaly. V rámci šetření muselo být mimo jiné ověřováno poskytnutí uvedených služeb do zahraničí, zadokumentování stovek převodů na bankovních účtech, následných hotovostních výběrů a jejich vracení organizátorům trestné činnosti.
 
Všichni obvinění muži jsou trestně stíháni na svobodě.
 
 
kpt. Mgr. Jaroslav Ibehej
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
10. 8. 2011
 

vytisknout  e-mailem