Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zkrácení daní o 800 milionů

Kriminalisté útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) tento týden zadrželi celkem sedm osob, které se měly podílet na zkrácení daně z přidané hodnoty ve výši nejméně 810 milionů korun.  

Na případu s krycím názvem BORNEO pracovali kriminalisté ÚOKFK SKPV intenzívně od srpna 2010. Na stopu organizované skupiny osob, která České republice neodváděla DPH, se detektivové dostali vlastní operativní činností. Při prověřování s policisty ÚOKFK SKPV spolupracovali i pracovníci daňové správy. K zadržení podezřelých docházelo od úterních ranních hodin. Následně na sedmi místech České republiky kriminalisté provedli domovní prohlídky.
    
Podle závěrů kriminalistů měla skupina šesti mužů a jedné ženy (ve věku od 23 do 63 let) od listopadu 2009 do září 2010 nakupovat od společností sídlících v jiném členském státě Evropské unie motorovou naftu, kterou do České republiky dovážela v cisternách. Lidé, kteří se podíleli na trestné činnosti, působili jako jednatelé, společníci, zaměstnanci či osoby jednající ve prospěch obchodních společností se sídlem v ČR (převážně šlo o společnosti s ručením omezeným). Z nakoupené motorové nafty však nebyla řádně odváděna DPH. Následně tuto komoditu prostřednictvím sjednaných prodejců měly osoby distribuovat konečným odběratelům za výrazně nižší ceny. Podle zjištění kriminalistů byla většina získaných financí vyváděna bankovními operacemi do zahraničí.
 
Prověřování této organizované trestné činnosti bylo pro kriminalisty ÚOKFK SKPV velice složité a časově náročné. Hlavní organizátor krácení daní (šestačtyřicetiletý cizí státní příslušník) totiž měl v rámci svého utajení dosazovat do statutárních orgánů společností, které motorovou naftu fakticky nakupovaly a prodávaly, tzv. „bílé koně“. Jakmile se o jejich obchody začaly zajímat orgány činné v trestním řízení, hlavní organizátor všechny transakce velmi rychle převedl na nové společnosti, jejichž personální obsazení však bylo prakticky identické, a tak mohlo docházet k pokračování v trestné činnosti.
 
Na realizaci případu BORNEO pracovalo cca 60 policistů. Kromě kriminalistů ÚOKFK SKPV se na zadržení osob a provádění následných úkonů podíleli i příslušníci Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Jako výnosy z této trestné činnosti kriminalisté ÚOKFK SKPV zajistili několik milionů korun (jak v hotovosti, tak na bankovních účtech), jeden rodinný dům a dva byty. Hodnota nemovitostí zatím nebyla vyčíslena. Finanční šetření k zajištění dalšího majetku pachatelů nadále probíhá. Předpokládá se zajištění dalších výnosů pocházejících z této trestné činnosti.
  
Všechny zadržené osoby již byly obviněny z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Kriminalisté ÚOKFK SKPV dali státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí do vazby hlavních organizátorů krácení daní. V případě pravomocného odsouzení hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
13. ledna 2012

vytisknout  e-mailem