Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zkrácení daní o 157 milionů korun

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech zahájili trestní stíhání dvou mužů, kteří jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.  

V tomto případu jde o odběr leteckého paliva, které je při užití pro leteckou přepravu osvobozeno od spotřební daně. Brněnská obchodní společnost, provozující leteckou přepravu, v roce 2004 nakoupila více než 18 milionů litrů leteckého petroleje. Z nakoupeného množství paliva však podle závěrů policistů mělo být „prolétáno“ jen cca 2,5 milionů litrů. Zbylých cca 16 milionů litrů bylo míseno s motorovou naftou a následně distribuováno čerpacím stanicím, byť formálně byla jeho spotřeba deklarována předepsaným způsobem (leteckou přepravou).
 
Tímto případem se kriminalisté zabývají od roku 2004. Na základě prověřování již v roce 2009 došlo k obvinění dvou mužů, rovněž z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Obviněni již byli generální ředitel a předseda představenstva zmíněného „leteckého přepravce“.
 
V rámci následného vyšetřování policisté ÚOKFK došli k závěru, že se na této trestné činnosti měli podílet další dva muži.
 
První z nich, jako majitel několika obchodních společností, se měl v roce 2004 dohodnout s již obviněným generálním ředitelem „leteckého přepravce“ na odběrech leteckého paliva. Nákupy petroleje financoval přes čtyři obchodní společnosti, které ovládal. Po smíchání s motorovou naftou měl zařizovat distribuci takto vzniklého paliva v síti čerpacích stanic.
 
Druhý muž, na základě instrukcí od ostatních obviněných osob, měl řídit odvoz leteckého paliva z jeho úložiště na další místa. Následně měl zajišťovat jeho míchání s motorovou naftou pro jeho další využití jako paliva pro silniční přepravu.
 
Všichni obvinění muži tak zastřením původu paliva utajili skutečné nakládání s těmito pohonnými hmotami. Přestože daňová povinnost na spotřební dani činila 157 milionů korun, nebylo podáno daňové přiznání a daň nebyla zaplacena.
 
Trestní stíhání dvou obviněných osob je vedeno na svobodě, další obviněný je ve vazbě pro jinou trestnou činnost a poslední obviněný je ve výkonu trestu (rovněž pro jinou trestnou činnost). V případě pravomocného rozsudku všem obviněným mužům hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
19. února 2012

vytisknout  e-mailem