Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Zkoumání vláken hraje důležitou roli při dokazování

Již druhým dnem probíhá v Kongresovém centru v Prazenejvětší evropská konference forenzních věd EAFS 2015, které se účastní bezmála 950 delegátů z celého světa. Akce potrvá do pátku 11. září.  

Sekce fyzika 05
Doposud největší akci v dějinách české kriminalistiky pořádá Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) z pověření Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI). Odborníci z forenzních laboratoří, soudní lékaři, toxikologové, pracovníci akademických institucí a studenti univerzit si v prvních dvou dnech mohli vybrat z více jak jednoho sta zajímavých přednášek, které byly rozděleny podle jednotlivých znaleckých oborů do několika vědeckých sekcí.

Zajímavý příspěvek v oblasti zkoumání mikrostopměl Ray Palmer z Velké Británie. Ve své prezentaci přiblížil studii, která prezentovala přehled prací zabývajících se výskytem textilních vláken ve veřejných prostorech a významem těchto dat pro interpretaci závěru zkoumání. „Pokud se na místě činu najde kombinace určitých specifických druhů vláken, tak to nelze brát za náhodný jev,“ uvedl Ray Palmer. Svoji teorii vysvětlil na několika konkrétních případech. Jedním z nich byl případ vraždy, kdy policie nedaleko místa činu nalezla tašku pachatele s vražednou zbraní. V této tašce byla zajištěna textilní vlákna určitých specifických vlastností charakteristických pro kobercová vlákna. V souvislosti s vyšetřováním provedla policiedomovníprohlídkyu 19ti podezřelých osob. Po odebrání vzorků vláken z koberců a jejich srovnáním se vzorky vláken zajištěných v nalezené tašce, bylo zjištěno, že určitá kombinace vláken odpovídá vzorkům odebraným v domě „šéfa“ gangu. Pokud se najde nějaká kombinace vláken, tak lze říci, že hodnota nálezu je vysoká a vede k jednomu místu z vytipovaných lokalit.

Další zajímavou přednášku, kterou si nenechal ujít ani ředitel Kriminalistického ústavu Praha plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., jež se v minulosti rovněž zabýval zkoumáním textilních vláken, měla Angličanka Claire Gwinnett. Znalkyně hovořila o stálosti vláken jako kriminalistických stop ve vodním prostředí. „V Anglii provedli experiment, při kterém ověřili stálost vláken na textilních površích umístěných ve vodě. Zkoumaný vzorek nejprve vložili do rybníku, kde byl tok vody minimální, a poté do řeky, kde byl tok vody naopak velký. Cílem experimentu bylo zjistit, zda bude rozdíl ve stabilitě vláken v odlišných podmínkách vodního prostředí,“ přiblížil průběh experimentu ředitel Kolář. Po týdnu vědci zjistili, že cca 10 procent vláken na povrchu zůstalo, a to ve stojaté i tekoucí vodě. Tyto poznatky lze aplikovat na reálne nálezy obětí ve vodním prostředí, na jejichž oblečení se s vysokou pravděpodobností mohou zachovat i fyzikální stopy – vlákna.

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
8. září 2015
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem