Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zkoumání ostatků potrvá dva měsíce

KRAJ VYSOČINA - Kriminalisté a archeologové ukončili průzkum lokality Budínka u Dobronína 

KRAJ VYSOČINA – Archeologický průzkum pod dohledem vyšetřovatele odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina kpt. Mgr. Michala Lašky v lokalitě zvané Budínka u Dobronína na Jihlavsku včera skončil. Zhruba dva měsíce budou nyní antropologové ostatky zkoumat.
Archeologové z jihlavského pracoviště obecně prospěšné společnosti Archaia Brno společně s antropoložkou z Masarykovy univerzity v Brně vyzvedli ze druhé a třetí vrstvy odkryvu všechny nalezené ostatky a uložili je do předem označených papírových obalů. Všechny ostatky i další nalezené věci putují na pracoviště Masarykovy univerzity v Brně, kde bude probíhat jejich zkoumání.
„Úkolem antropologů je určit kolika jedincům nalezené ostatky patří, zdali se jednalo o muže nebo ženy a zdali nejsou na ostatcích patrné nějaké stopy, které by mohly vést k objasnění způsobu úmrtí,“ řekl vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Michal Laška s tím, že na louce u Dobronína se další průzkum provádět nebude. Další postup ve vyšetřování případu bude stanoven poté, co bude mít vyšetřovatel k dispozici závěry zkoumání antropologů a podrobnou zprávu od archeologů.
Vyšetřovatel současně uvedl, že se kriminalisté budou zabývat všemi novými poznatky občanů, které se týkají dalších možných lokalit, kde by se mohly nacházet ostatky dalších usmrcených osob z té doby. Nově získané informace ale zatím vyšetřovatel nijak neupřesnil s ohledem na nutnost prověření těchto oznámení. Začátkem října by měly proběhnout na území Německa výslechy některých svědků.
Průzkum v lokalitě zvané Budínka začal v pondělí 16. srpna  Ostatky prvních čtyř těl byly objeveny v pondělí a v úterý ráno. Ve středu ráno byly ve výkopu objeveny kosti z dalších dvou těl. Kromě kostí se na místě našly zbytky oblečení, kožené obuvi a jedna lopata. Všechny ostatky se našly ve výkopu o rozloze asi tři krát čtyři metry a první kosti byly objeveny necelý metr pod zemí. Místo, kde se prováděl průzkum nebylo zvoleno náhodně, ale předtím je vytipoval průzkum prováděný speciálním magnetoradarem. Ve třech odkrytých vrstvách se prokazatelně objevily ostatky šesti osob. Kriminalisté ale nevylučují, že mohou existovat další místa, kde by mohly být ostatky dalších osob. Policisté v průběhu průzkumů lokality místo až do včerejšího odpoledne nepřetržitě střežili. Dnes se na místo dostavila technika, která celý výkop zahrnula tak, aby byl terén uveden do původního stavu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
20. srpna 2010
Odkazy do noveho okna

Na místo nálezu přijela německá spisovatelka Herma Kennel - 18.8.2010

Na místo nálezu přijela německá spisovat... 

Detailní náhled

Nález kosterních ostatků Dobronín - 19.8. 2010

Nález kosterních ostatků Dobronín - 19.8... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem