Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zjišťování totožnosti a pořizování obrazových záznamů

Žadatel se domáhal informací, „zda jsou příslušníci Policie ČR při výkonu dohledu nad BESIP v rámci běžné kontroly vozidla oprávněni pořizovat fotodokumentaci předloženého občanského průkazu (případně dalších osobních dokladů) kontrolovaného řidiče a spolujezdců, k jakému účelu pořízení fotografie občanského průkazu při běžné kontrole vozidla dále slouží“. 

Policie poskytla žadateli následující informace:

Příslušníci Policie České republiky (dále jen „policisté“) jsou oprávněni pořizovat fotografie nebo videozáznamy občanských průkazů, případně dalších dokladů, a to na základě ustanovení §§ 62 a 63 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 273/2008 Sb.“). Ustanovení § 63 uvedeného právního předpisu upravuje oprávnění policistů zjišťovat totožnost osob a ustanovení § 62 téhož právního předpisu jejich oprávnění pořizovat zvukové, obrazové nebo jiné záznamy osob a věcí. Fotografování nebo pořizování videozáznamu dokladů není jiný, kvalitativně odlišný zásah do práva na ochranu soukromí než samotné zjišťování totožnosti. Jde pouze o způsob zachycení údajů, které jsou v dokladu obsaženy. Z hlediska oprávnění policistů při plnění úkolů podle zákona č. 273/2008 Sb. není rozdíl v tom, zda tyto údaje opíší do listinného formuláře „kontrola osoby“ anebo zda pořídí jejich fotografii či videozáznam. Pokud je dána nezbytnost zjištění totožnosti osoby podle § 63 zákona č. 273/2008 Sb. je zároveň dána i nezbytnost zaznamenání zjištěných údajů ve smyslu § 62 téhož zákona.                

V poslední době jsou příslušníci Policie České republiky pro potřeby výkonu služby vybavováni technickým prostředkem označovaným jako „mobilní bezpečná platforma“. Toto zařízení je instalováno do služebních mobilních telefonů nebo služebních tabletů a umožňuje „přečíst“ údaje obsažené v dokladu totožnosti. Nasnímá tyto údaje, převede jejich text do elektronické podoby a provede lustraci osoby v příslušných databázích. Po skončení popsané operace kopie dokladu nezůstává zachována, neukládá se.               

PhDr. Jiří Vokuš, 18. června 2018                                                                                     

vytisknout  e-mailem