Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zítra se uzavře na dvou úsecích dálnice D1

KRAJ VYSOČINA: Na objízdných trasách je celá žada rizikových míst 

Od dnešního dne čekají komplikace na řidiče, kteří ke svým cestám využívají dálnici D1. Dnes budou probíhat přípravné práce, které souvisejí se zítřejší úplnou uzavírkou dvou úseku dálnice D1. Jedná se o úsek 9 - Loket – Hořice a úsek 21 - Lhotka – Velká Bíteš. Dálnice D1 bude z důvodu snášení šesti mostů zcela uzavřena, a to v obou směrech po dobu čtrnácti hodin. Veškerá doprava bude vedena po vyznačených objízdných trasách.
 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina připravilo v souvislosti s úplnou uzavírkou dvou úseku dálnice D1 dopravně bezpečnostní opatření, do kterého bude na obou úsecích a objízdných trasách nasazeno celkem čtrnáct policejních hlídek Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou po celý nadcházející víkend, ale především v noci z pátku na sobotu, zajišťovat zvýšený dohled nejen na dálnici D1, ale především na objízdných trasách.
 
Stavební práce související s bouráním mostů jsou naplánovány na noční dobu, kdy je provoz na dálnici slabší, přesto nelze vyloučit, že by mohlo na objízdných trasách docházet k problémům s plynulostí provozu. Policisté budou proto všechny tyto úseky po celou dobu uzavírky monitorovat. I když bude policie v souvislosti s úplnou uzavírkou dvou úseků dálnice D1 v pohotovosti, bez ohleduplnosti a zejména ukázněnosti všech řidičů na dálnici D1 i na samotných objízdných trasách se snášení mostů neobejde.
 
Úsek 9 Loket – Hořice:
První modernizovaný úsek bude uzavřený v úseku mezi 21. km a 90. km. Plánovaná doba uzavírky v tomto úseku je stanovena na 14 hodin, konkrétně od 21:00 hodin v pátek do – 11:00 hodin v sobotu. Pro tento úsek byly stanoveny dvě objízdné trasy, a to pro vozidla s hmotností nad 12 tun a pro ostatní dopravu.
 
Ve směru od Prahy budou nákladní vozidla nad 12 tun sjíždět na exitu 21 Mirošovice. Objízdná trasa pro tato vozidla povede z exitu Mirošovice před Tábor, Pelhřimov a Humpolec. Zpět na dálnici by měla najet na exitu Humpolec. Ostatní doprava – nákladní vozidla do 12 tun a osobní vozidla - pojede od Prahy po dálnici až před exit 66 Loket a auta budou na objízdnou trasu sjíždět na exitu 66 Loket. Jejich objízdná trasa povede po silnici II/150 směr Ledeč nad Sázavou a poté po silnici II/130, když na dálnici D1 najedou vozidla zpět na exitu 81 Koberovice.
 
Ve směru od Brna povede objízdná trasa stejným způsobem a po stejných komunikacích. Nákladní vozidla nad 12 tun sjedou z dálnice na exitu Humpolec a pojedou přes Pelhřimov a Tábor a na dálnici se vrátí na exitu Mirošovice. Zbývající doprava bude sjíždět na exitu Koberovice, poté pojede po II/130, před Ledeč nad Sázavou - II/150 a na dálnici znovu najede na exitu Loket. Pak bude pokračovat dále směrem na Prahu po dálnici D1.
 
„Na této objízdné trase nepředpokládáme, že by mohlo docházet k nějakým výrazným komplikacím, ale situaci na obou silnicích druhých tří budou naše hlídky monitorovat. V případě potřeby budeme situaci řešit operativně a provoz v místě, kde by nějaký problém vznikl, budeme usměrňovat. S dohledem nad plynulostí provozu na dálnici D1 ve směru od Prahy nám budou pomáhat naši kolegové ze Středočeského kraje, protože nákladní vozidla s hmotnostní vyšší než 12 tun mají vyznačenou objízdnou trasu již na 21. kilometru na exitu Mirošovice,“ uvedl velitel bezpečnostního opatření kpt. Pavel Doležal, vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Na úseku 9 Loket – Hořice a na stanovených objízdných trasách k tomuto úseku bude v rámci dopravně bezpečnostního opatření nasazeno nepřetržitě po celou dobu uzavírky devět policejních hlídek. Řidiči musí dodržovat všechny předpisy, zejména dodržovat nejvyšší povolenou rychlost při průjezdu obcemi, které leží na objízdné trase, aby zde nedocházelo ke zbytečným kolizím.
  
Úsek 21 Velká Bíteš Lhotka:
V případě uzavřeného úseku dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší, tedy  mezi 153. km a 162 km, povede objízdná trasa obousměrně a bude po ní vedena veškerá doprava z dálnice D1. Vozidla ve směru od Prahy sjedou z dálnice na exitu Lhotka a pojedou po silnici II/390 až na křižovatku Křeptovský Dvůr, kde najedou na silnici II/602 a budou pokračovat přes Velkou Bíteš a poté po silnici I/37 znovu najedou na dálnici D1 na exitu Velká Bíteš. Plánovaná doba uzavírky je stanovena na 14 hodin, a to konkrétně od 20:00 hodin (pátek) – 10:00 hodin (sobota).
 
Na této objízdné trase je několik rizikových míst, a to zejména obě křižovatky ve Velké Bíteši a poté také křižovatka v lokalitě Křeptovský Dvůr. Dalším místem, kde musí řidiči dbát zvýšené opatrnosti, je celý úsek silnice II/602, tedy souběžné komunikace s dálnicí D1. Na této silnici je běžně vysoká intenzita provozu a v době uzavírky dálnice se intenzita provozu ještě zvýší právě z důvodu odklonu veškeré dopravy z dálnice. Na této objízdné trase jsou také některé úseky s nebezpečnými zatáčkami, proto je důležité při jízdě zbytečně neriskovat a nepředjíždět v situaci, kdy před sebe nemám dostatečný rozhled. V rámci dopravně bezpečnostního opatření bude nad tímto uzavřeným úsekem dálnice a především na objízdných trasách dohlížet pět policejních hlídek. Počítáme s tím, že policisté budou nepřetržitě monitorovat dopravu především na průjezdu Velkou Bíteší, kde by mohly vznikat největší dopravní komplikace.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
4. červenec 2013
 
 
 

vytisknout  e-mailem