Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Získali titul Gentleman silnic

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Dva muži získali ocenění za odvahu a rychlou pomoc. 

Dnes dopoledne byl v budově Územního odboru v Uherském Hradišti předán již 118. a 119. titul Gentleman silnic. Ocenění za odvahu a rychlou pomoc při vážné dopravní nehodě získali dva muži Jakub Školud a Roman Švestka z Uherskohradišťska.

10. července krátce před čtvrtou hodinou ráno došlo mezi Hlukem a Dolním Němčí k dopravní nehodě. Sedmadvacetiletý řidič Škody Felicia, který jel směrem na Dolní Němčí, vlivem mikrospánku vyjel vlevo mimo silnici, kde narazil do stromu. Po nárazu začalo vozidlo hořet. Řidič měl velké štěstí, protože v tu chvíli okolo projíždělo vozidlo taxislužby. Jeho řidič a zákazník mladého muže z hořícího vozidla okamžitě vytáhli. Zraněný muž byl poté převezen do Uherskohradišťské nemocnice.

Za tento čin oba muži získali titul Gentleman silnic, včetně certifikátů a mobilních telefonů. Ocenění předala tisková mluvčí České pojišťovny Ing. Ivana Buriánková společně s vedoucím územního odboru Uherské Hradiště plk. Ing. Bc. Davidem Basovníkem a vedoucím dopravního inspektorátu npor. Mgr. Robertem Rampáčkem.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 119 lidí (z toho 20 žen) na více než 40 místech po celé České republice.

26. října 2016, por. Bc. Milena Šabatová                        

vytisknout  e-mailem