Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zimní prevence v dopravě

TRUTNOVSKO - Myslete na dobré zimní pneumatiky, ale i další výbavu a povinnosti. 

Zimní prevence v dopravěUž přibližně dva týdny nám paní zima ukazuje svou tvář. Venku máme dost sněhu a teploty padají pod nulu. Může nám to samozřejmě zkomplikovat naše cesty a o to více bychom měli myslet na naše povinnosti před jízdou i bezpezpečnost.

Zákon v tomto smyslu hovoří jasně a řidič nesmí „řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran“ a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na komunikacích.“ Dostatečný výhled z vozidla je důležitý pro schopnost reagovat na situace v silničním provozu. Při spěchu pak rozhodně není řešením očistit si jen úzký průzor a riskovat. Stejně tak neodklizený sníh nebo led ze střechy vozidla je rizikem. Při brzdění může totiž sjet na čelní sklo nebo při jízdě odlétat a ohrozit ostatní účastníky. Za nedodržení povinnosti hrozí v příkazním řízení sankce až 2000 korun.

Policisté pro to dnes 5. prosince v rámci preventivních kontrol na silnicích upozorňovali řidiče na zmíněné povinosti, aby ji tak více řidičům připoměli. Nutno podotknout, že všichni zastavení měli dobré zimní obutí a jen ve dvou případech si řidiči ochotně dočistili střechu od namrzlého sněhu. V tokovém počasí se jistě hodí mít s sebou košťátko, škrabku na námrazu, ale třeba i dobré oblečení a sněhové řetězi, zéjména pokud míříme na hory.

Závěrem jestě připomínáme povinnost očistit tabulku registrační značky. Ta musí být čitelná pod sankcí 5 až 10 tisíc korun a zároveň zákazem činnosti od šesti do dvanácti měsíců. Policisté samozřejmě berou ohled, dojde-li k zakrytí registrační značky během jízdy vlivem hustého sněžení. 

Video "Zimní prevence v dopravě"

por. Bc. Lukáš Vincenc
5. prosince 2023, 10:36

Odkazy do noveho okna

Zimní prevence v dopravě

Zimní prevence v dopravě 

Detailní náhled

Zimní prevence v dopravě

Zimní prevence v dopravě 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem