Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zimní pneumatiky

Kdy přezout vozidlo na zimní pneumatiky? Kdy začnou policisté provádět kontroly? Jak to bude v případě dopravní nehody? Tyto a další otázky jsou častým předmětem dotazů široké veřejnosti.  

Novela silničního zákona zavádí povinnost užít motorové vozidlo stanovené kategorie v období od 1. listopadu do 31. března v případech, kdy se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo když lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, pouze za podmínky použití zimních pneumatik. (podrobnosti k ustanovení § 40a zákona č. 361/2000 Sb., zde).  
 
Zejména výklad časti ustanovení, které hovoří o předpokladu, že se na pozemní komunikaci může nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, působí problematicky. Po dohodě se zástupci Ministerstva dopravy proto poskytujeme následující informaci:
 
Pokud řidič zvažuje, zda musí mít jeho vozidlo na plánovanou cestu zimní pneumatiky, nebo zda situace umožňuje vyjet na letních pneumatikách, měl by přihlédnout k několika základním aspektům. Těmi jsou zejména aktuální venkovní teplota, sněhové srážky, případně déšť, doba a cíl cesty. Zohlednit je nutné samozřejmě předpověď počasí, která avizuje, jak se budou povětrnostní podmínky vyvíjet. Více informací a příklady různých situací najdete na stránkách Ministerstva dopravy (zde).
 
Ke stejným aspektům bude při své činnosti přihlížet také policie. V souvislosti se zimními pneumatikami nejsou sice plánovány žádné masivní celoplošné akce, neznamená to ale, že se řidiči nemohou s kontrolou setkat. Podstatným impulsem pro kontroly zimních pneumatik budou povětrnostní podmínky, které zvyšují riziko ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. V případě, že bude mít absence zimních pneumatik přímý vliv na vznik a průběh dopravní nehody, přihlédnou policisté při šetření nehody také k této skutečnosti. Informace o pneumatikách vozidla, které mělo účast na dopravní nehodě, bude součástí protokolu o nehodě, který je automaticky předáván České kanceláři pojistitelů.
 
Za porušení povinnosti použít za stanovených podmínek zimní pneumatiky mohou policisté řidiči uložit v blokovém řízení pokutu do 2000 korun. Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu. Při kontrolách bude policisty zajímat nejen druh pneumatiky, ale samozřejmě také její stav.
 
I přes uvedené informace doporučujeme všem řidičům, kteří usedají za volant často, aby své vozidlo na zimní pneumatiky přezuli automaticky. Vyhnou se tak nepředvídaným situacím, které může počasí přinést, a následným komplikacím.
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
14. 10. 2011
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem