Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zimní pneu

Jihočeský kraj - Policisté kontrolovali správné obutí motorových vozidel. 

Během uplynulých dnů proběhla na území Jihočeského kraje dopravně bezpečnostní akce X, pod názvem Zimní pneu.

Jak již ze samotného názvu vyplývá, byla kontrola na silniční tazích zaměřená na zimní výbavu dle ust. § 40a zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, známém jako zákon o provozu na pozemních komunikacích. Více jak 140 policistů pořádkové a dopravní policie zastavilo a zkontrolovalo bezmála 1 100 motorových vozidel.

Strážci zákona odhalili níže uvedené prohřešky.

Z 232 přestupků - 42 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost jízdy, 5 požilo alkoholické nápoje před či během jízdy a 31 osob se před jízdou nepřipoutalo bezpečnostním pásem. 15 vozidel nemělo v zimním čase a při jízdě po souvislé vrstvě sněhu, ledu a námrazy, řádně zimní pneumatiky nebo už dávno mělo dojít k jejich výměně – díky hloubce dezénu. 37 motorových vozidel vykazoval nevyhovující technický stav.

V 8 případech u řidičů nákladní dopravy zjistili dopravní policisté porušení zákona AETR, které řešili uložení příkazu na místě.

Řidiči by si měli stále uvědomovat, že použití zimních pneumatik je nejen uloženo zmiňovaným zákonem, ale především jízda na „letním obutí“ je v tomto podnebí velmi nebezpečná i na relativně suché silnici. Přilnavost ke komunikaci je nestálá, „guma nedrží stopu“ a při brždění se brzdná stopa prodlužuje. Také nepodceňujte hloubku dezénu, kdy u osobních vozidel nesmí být nižší než 4 mm a u nákladních vozidel 6 mm – význam odvádění vody a sněhu! 

Pro osobní vozidla se krásně stanovuje pravidlo 4 x 4 - nejméně 4 mm hloubka dezénu, maximálně 4 roky používání, "obutí " všech 4 kol a používání nejméně 4 měsíců v roce.

Všem „šoférům“ přejeme klidnou a bezpečnou jízdu.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

1. února 2019

vytisknout  e-mailem