Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zimní hazard - zamrzlá skla

KRAJ – K tragickým následkům není daleko. 

Čím dál častěji se v zimním období vydávají řidiči do provozu s vozidly, jejichž skla nejsou od sněhu a ledu dostatečně před jízdou očištěna. Řidič pak nemá dostatečný výhled a nemůže včas a správně vyhodnocovat situace v provozu a následně adekvátně reagovat. Velice často řidiči očistí pouze kousek čelního skla a částečně výhled z bočních skel a se svým vozem vyjedou. Jde o nezodpovědné chování a nekázeň takových řidičů, neboť takovým chováním mohou snáze způsobit dopravní nehodu, mnohdy s fatálními následky.

Jak tedy jezdit v zimě bezpečněji? 

Ranní očistu by řidiči měli raději o pár minut prodloužit, než nepřipravení vyrazit na silnice. Pokud si očistí pouze část předního okna, nemají přehled o dění kolem vozu. Ze stejného důvodu je velmi důležité očistit i všechna boční okna a zpětná zrcátka.

Led ze střech vozidel je druhý fenomén, který v zimě může nepříjemně potrápit všechny účastníky silničního provozu. Zhruba před rokem takové nezodpovědné chování účastníků silničního provozu zachytila palubní kamera.

Policisté opětovně upozorňují všechny řidiče:
Zákon č.361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích, nám jednoznačně říká, že řidič nesmí řídit vozidlo na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a dále nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran.

V praxi to znamená, že si řidič musí očistit před jízdou všechna skla na vozidle, zpětná zrcátka, střechu vozu, návěs či přívěs a samozřejmostí je i „čepice“ sněhu na kapotě.  Pokud řidič vozidlo řádně neočistí, vystavuje se tak blokové pokutě až 2000 Kč na místě a ve správním řízení pokutě až 2500 Kč. 

por. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
3. ledna 2020

vytisknout  e-mailem