Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zima na našich silnicích

Policisté varují! Zima ještě neskončila 

 

 
   I když zima, která nás letos provází, neukazuje svou skutečnou tvář, nesmíme opomínat, že je teprve leden. Policisté by chtěli občanům připomenout, aby se nenechali zlákat příjemnými mnohdy slunečnými a teplými dny.
      Policisté z Územního odboru PČR Rakovník proto apelují na řidiče dopravních prostředků, cyklisty, ale i chodce, aby věnovali mnohem větší pozornost povětrnostním podmínkám a danému ročnímu období a přizpůsobili tak své chování v silničním provozu.
 
 
    Mnozí z Vás ráno cestují z  i do práce za tmy. Proto pravidelně kontrolovat osvětlení vozidla, alespoň jednou týdně. Zimní obutí na vozidle by měla být samozřejmost, stejně tak i kontrola disků a stav pneumatik. V nové úpravě silničního zákona č. 361/2000 Sb., je upraven způsob užití pneumatik v zimním období, tedy od 1. listopadu do 31. března. Ale i tak jsou policisté raději, když si uvědomělý a zodpovědný řidič přezuje v okamžiku, kdy se počasí opravdu blíží zimě a je na silnicích kluzko. Dále neopomíjejte doplňování kapalin ve vozidle. Dostatečné množství směsi v ostřikovačích znamená čistá skla a tedy i dobrý rozhled a přehled co se děje na silnici.
    Policisté dále upozorňují řidiče, aby si uvědomili, že rychlá jízda a zběsilé brzdění vozidla je na mokré silnici pokryté sněhem opravdu velký risk, který nemusí vyjít. Hřejivé sluníčko a zdánlivě suché silnice mohou být opravdu zrádné. Nikdy nevíte, za kterou zatáčkou se skrývá namrzlá plocha.
    Chodci by si měli uvědomit, že v ranních a večerních hodinách, kdy je tma, jsou pro řidiče a dalších účastníky silničního provozu špatně viditelní. Proto přecházet na místech – přechodech, které jsou dostatečně osvětleny, po silnici bez možnosti využití chodníku, využít reflexní vesty či jiného osvětlení pro svou lepší ochranu před možným úrazem. Přebíhání mezi vozidly či na místech, kde je řidič uvidí na poslední chvíli, jsou nebezpečná, řidič na zledovatělé vozovce, či vozovce pokryté sněhem nemá šanci těmto střetům mnohdy zabránit.
 
nprap. Jana Žáčková
26. ledna 2012

vytisknout  e-mailem