Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Žili v Dominikánské republice, páchali podvody přes internet

Jihočeský kraj – Přišli si na miliony korun, skončili v rukách kriminalistů. (Hlasová schránka 974 221 116)  

Jihočeští kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost, se mohou pochlubit velkým úspěchem. Jsou prvními v České republice, kterým se podařilo rozkrýt počítačovou kriminalitu tohoto formátu. V těchto dnech obvinili dva muže (35 a 37 let) z Pardubicka z trestného činu podvodu. Tito pachatelé přes internet zřizovali webové stránky, které působily dojmem solidního internetového obchodu, tzv. e-shopu, který nabízel nejrůznější zboží, především elektroniku. Důvěřiví zákazníci si zboží objednali a pak udělali tu chybu, že poslali peníze za zboží prodejci předem. Zboží jim však nebylo dodáno, nikdo s nimi ani následně nekomunikoval. Pachatelé tímto způsobem podvedli na šest stovek lidí a přesto, že nejčastěji zákazníci nakupovali zboží v hodnotách 1 000 až 5 000 korun, přišli si pachatelé na několik milionů korun. Trestnou činnost páchali z Dominikánské republiky.
 
Tento příběh však začal již před několika lety, kdy tato dvojice podvodníků spáchala na území České republiky několik trestných činů. Starší z dvojice měl za sebou podvody s automobily, mladší muž právě internetové podvody. Byli však odhaleni. Aby utekli spravedlnosti, odletěli právě do Dominikánské republiky, kde se rozhodli pokračovat v internetové kriminalitě. Od srpna do prosince loňského roku založili nejméně dva falešné internetové obchody: www.cesky-obchod.eu a www.superslevy.net. Při vytváření stránek používali stejné šablony, e-shopy tak vypadaly podobně. Zboží, které nabízeli, bylo cca o 20 % levnější než v jiných internetových obchodech, tím si samozřejmě zajistili patřičnou pozornost a zájem zákazníků. Navíc si zaplatili privilegium, aby se právě jejich e-shopy objevovaly v internetových vyhledávačích na prvních místech. Aby vše vypadalo „legálně“, vytipovali si a oslovili několik „bílých koní“ z České republiky, přes které tyto obchody fungovaly. Většinou se jednalo o ženy, které přes internet sháněly zaměstnání. Pachatelé je emailem či přes skype oslovili a pod vymyšlenou historkou je požádali o to, aby si zřídily bankovní účet. Ve vymýšlení historek byli velmi vynalézaví, např. používali historku o tom, že se rozvádí a potřebují ukrýt peníze před manželkami. Zákazníci e-shopů pak právě na tyto účty posílali platby za objednané zboží. Peníze, které se na tomto účtu následně objevily, pak „bílí koně“ přeposílali pachatelům. Získané finanční prostředky pak používali pro svou osobní potřebu, v Dominikánské republice žili velmi nákladným životem. Přesto, že životnost podvodných e-shopů byla jen několik týdnů, stačilo to podvodníkům k tomu, aby vydělali milionové částky.
 
Kriminalisté jejich nelegální počínání brilantním způsobem ve velmi krátké době odhalili. Přesto, že se pachatelé snažili svoji trestnou činnost různými způsoby zamaskovat, např. používali nejrůznější krycí jména, podařilo se kriminalistům zjistit, že muži „podnikají“ právě z Dominikánské republiky, webhosting a doménu si však registrovali u poskytovatele webhostingu na Českobudějovicku. Na oba muže byl vydán celosvětový zatýkací rozkaz. Díky skvělé spolupráci našich kriminalistů s policisty z Dominikánské republiky byli pachatelé zadrženi a eskortováni počátkem tohoto roku do Prahy na Letiště Václava Havla. Kriminalisté po celou dobu na případu intenzivně pracují. Zjistili, že kromě dvou výše uvedených e-shopů měla povedená dvojice připravené spuštění dalších obdobných stránek v České republice, ale také na Slovensku a Německu. Včasný zásah jihočeských kriminalistů tak zabránil dalšímu páchání trestné činnosti a vzniku dalších nemalých škod. Oba podvodníci jsou ve vazbě.
 
Kriminalisté budou na případu nadále pracovat. Zároveň varují před nebezpečím internetových obchodů. Vždy, když chcete nakupovat přes internet, dbejte na jednu důležitou zásadu – NIKDY neplaťte za zboží předem a to i tehdy, když se e-shop tváří důvěryhodně! Jen tak se vyhnete tomu, že se stanete dalším podvedeným a přijdete o své peníze. 
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, krpc.pio@pcr.cz
8. srpna 2014
 

vytisknout  e-mailem