Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zhodnocení Barum rally z pohledu policie

ZLÍNSKÝ KRAJ: Průběh byl poměrně klidný.  

Letošní Barum Czech Rally Zlín byla z pohledu policie jedna z velmi klidných. Můžeme konstatovat, že řidiči, kteří navštívili rally dodržovali pravidla silničního provozu, byli ukáznění a disciplinovaní.
 
V rámci bezpečnostního opatření související s rally se vystřídala přibližně stovka policistů denně. Připraveni jsme byli už od úterý 25. srpna 2015, kdy se začali dopravní policisté zaměřovat na dodržování pravidel silničního provozu, především na dodržování předepsané rychlosti. Od úterý do čtvrtku jsme zjistili u řidičů 241 přestupků, z toho se ve 160 případech jednalo o porušení předepsané rychlosti. Během samotné soutěže pak byli návštěvníci přijíždějící a odjíždějící z rally poměrně disciplinovaní, porušení pravidel silničního provozu byla ze strany řidičů minimální. Co se týká jezdců rally, kteří musí samozřejmě pravidla silničního provozu také dodržovat, tak dnes dopoledne jsme ve Vsetíně Rokytnici naměřili jednomu z jezdců rally rychlost 87 km/h. Dopravní policisté přestupek na místě vyřešili uložením blokové pokuty. Další závodní jezdec pak vjel na železniční přejezd v Babicích na červenou, tento přestupek jsme oznámili do správního řízení.
 
Od pátku do nedělního odpoledne jsme zaevidovali ve Zlíně 7 dopravních nehod, při kterých se lehce zranili tři lidé. Ve srovnání s loňskými ročníky rally evidujeme pokles dopravních nehod.   
 
Policisté zajišťující Barum rally však neřešili pouze problémy týkající se samotné rally. V pátek se například podíleli na vypátrání dvou velmi malých dětí. Dvouletý chlapeček se ztratil rodičům na náměstí Míru ve Zlíně před startem závodu. Jeden ze závodních jezdců, shodou okolností policista, si ztraceného hošíka všiml, oslovil ho, přivolal kolegy, kteří ho následně předali na startovní rampě mamince. Otec ztraceného chlapce ještě před příjezdem hlídky na místo učil o pohřešování synka oznámení na linku 158. Další ztracené čtyřleté dítě hledali policisté zajišťující barumku v průmyslové zóně v Napajedlech.
 
V sobotu musela být zhruba na půl hodiny přerušena RZ č. 9, protože v restauraci v Jankovicích, která se nachází na uzavřené trati, došlo ke rvačce diváků rally. Hlídka policistů z Uherského Hradiště přijela na místo a incident vyřešila jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Dnes zachraňovali policisté zajišťující Barum rally v Otrokovicích topící se ženu. Na ženu v řece Moravě upozornili policisty lidé, kteří ji tam spatřili. Dva kolegové seběhli k břehu a ženu z vody vytáhli. Jednalo se o devětačtyřicetiletou cizinku, která měla v dechu 1,77 promile. Přivolaná rychlá záchranná služba ji odvezla do nemocnice.
 
Velkou pozornost jsme letos věnovali prevenci krádežím věcí z vozidel. Během rally evidujeme pouze jedno vloupání do auta, a to dnes odpoledne v Otrokovicích.
 
Po celou dobu jsme provoz na silnicích ve Zlínském kraji sledovali také z vrtulníku Letecké služby Policie ČR.
 
Od čtvrtka byla v provozu speciální telefonní linka 974 666 555, díky níž se mohli volající dozvědět informace o aktuálních problémech v dopravě, uzavírkách, hustotě provozu, objízdných trasách, atd. Tuto linku veřejnost skutečně využívala, obsluhující policista vyřešil do dnešního odpoledne zhruba stovku dotazů ze strany řidičů.
 
  
 
 
30. srpna 2015, por. Mgr. Lenka Javorková 
 
Odkazy do noveho okna

Barum rally

Barum rally 

Detailní náhled

Barum rally

Barum rally 

Detailní náhled

Barum rally

Barum rally 

Detailní náhled

Barum rally

Barum rally 

Detailní náhled

Barum rally¨

Barum rally¨ 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem