Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zhodnocení Barum Czech Rally Zlín 2013

ZLÍNSKÝ KRAJ: Barumka z pohledu Policie ČR. 

Zlínští policisté v tuto chvíli vyhodnocují bezpečnostní opatření k letošnímu 43. ročníku Barum Czech Rally Zlín. V rámci něj velitelé do služby zařadili přibližně stovku policistů denně. Připraveni jsme byli už od středy 28. srpna.
Už od začátku minulého týdne se po silnicích Zlínského kraje pohybovalo více závodních aut. Jejich přítomnost většinou vyprovokuje některé řidiče k tomu, aby napodobovali závodní styl jízdy. Nejinak tomu bylo i letos. Za středu a čtvrtek jsme zastavili téměř 180 řidičů, kteří se dopustili přestupku, nadpoloviční většina (110) z nich překročila nejvyšší povolenou rychlost v obci. Kontroly se pochopitelně týkají také závodních jezdců, pro které platí jiná pravidla na uzavřených rychlostních tratích v průběhu soutěže, mimo ně musejí silniční zákon dodržovat také oni. Vzhledem k tomu, že se policie netají se svými preventivními akcemi, pořadatel závodní jezdce poučil. Z několika desítek z nich jsme kvůli vyšší rychlosti zastavili jen pět soutěžících, jeden za jízdy telefonoval. Přes víkend už naše hlídky pokutovaly jen přibližně pět řidičů, na přejezdech mezi rychlostními zkouškami nebyla zase taková možnost jet rychleji, protože se přesunovaly stovky aut.
Mezi největší incidenty letošního ročníku řadíme nehodu závodního vozu č. 18 s motorkářem, která se stala v sobotu kolem půl třetí odpoledne na čtyřproudové silnici u Slušovic. Sedmatřicetiletý závodník jel ve směru od Slušovic na Lípu. Prozatím to vypadá, že přejížděl do levého jízdního pruhu a vjel do dráhy osmačtyřicetiletému motorkáři. Míru zavinění ale stále ještě vyšetřujeme. Závodní jezdec motorkáři poskytl účinnou první pomoc. Nakonec se ukázalo, že zranění motocyklisty nebudou až tak vážná, původní podezření na poranění páteře se nepotvrdilo. Na autě a motorce vznikla souhrnně škoda za cca 60 tisíc korun. Technickou závadu jsme nezjistili. Dechová zkouška obou řidičů byla negativní.
V sobotu jsme kromě této nehody museli zasahovat víckrát. Například večer pořadatel zrušil rychlostní zkoušku Pindula, protože na závodní trať skupinka polsky mluvících lidí hodila dýmovnici. Stalo se tak před průjezdem závodního jezdce Valouška. Zrušení erzety bylo z preventivního hlediska velmi účinné, v neděli už k podobným nepříjemnostem nedocházelo. Pokutu dostali také dva silně podnapilí cizinci, kteří právě v cíli deváté rychlostní zkoušky vbíhali riskantně na trať a odmítali poslechnout pokyny traťových komisařů.
Po celou dobu jsme provoz na silnicích ve Zlínském kraji sledovali také z vrtulníku Letecké služby Policie ČR. Osádka vrtulníku se pak významně podílela na pátrací akci po pětačtyřicetiletém muži. Žena z Komárova v neděli oznámila na linku 158, že její manžel spadl a poranil si hlavu. Když se probral z bezvědomí, odešel i s krvácející ránou z domu do lesa. Policisté se však do Komárova nedostali, protože cesta se právě kvůli rally uzavírala. Abychom nemuseli rychlostní zkoušku nechat zrušit, náš vrtulník přepravil pětici policistů včetně psovoda se psem do Komárova. Policisté do třiceti minut našli zraněného a silně dezorientovaného muže, kterého předali hlavnímu lékaři Barumky. Ten pak zajistil okamžitý převoz do nemocnice.
V průběhu celé Barum rally jsme v souvislosti se soutěží neměli nahlášenou žádnou krádež!
 
Starší zprávy k letošní Barum Czech Rally Zlín: 
http://www.policie.cz/clanek/barum-czech-rally-zlin-2013-policejni-pripravy.aspx
http://www.policie.cz/clanek/barum-czech-rally-zlin-2013-nocni-shakedown-bez-problemu.aspx
 
 
2. září 2013, mjr. Ing. Jana Macalíková 

vytisknout  e-mailem