Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Zhasněte, končíme!

Praha 29. července 2011 – Detektivové ÚOOZ zadrželi a obvinili z kuplířství a obchodování s lidmi osmičlennou organizovanou skupinu. Polovina z této skupiny byla navíc obviněna i z loupeže.  

           Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV od počátku loňského roku pracují na případu s krycím názvem „ARCHA“. V současné době zadrželi a obvinili osm osob ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi, zvlášť závažného zločinu loupeže a zločinu kuplířství. Případem se i nadále detektivové zabývají a je pravděpodobné, že dojde jak k rozšíření trestního stíhání o další zadokumentované skutky, tak o nové skutkové podstaty.      
            Podle dosavadních výsledků vyšetřování začal tento případ psát svou historii v roce 1997. Právě tehdy měli dát tři muži z Východních Čech hlavy do hromady a založit si noční klub, který začal záhy lákat své klienty na erotické služby mladých žen. Klub postupně rostl a k původní trojici přibyly tak další 4 osoby. Ty se začaly starat o provoz klubu, klienty i ženy provozující erotické služby. Tyto ženy část vydělaných peněz odváděly provozovatelům klubu. Jedna z dívek potvrdila, že musela provozovat prostituci ve prospěch nočního klubu pod pohrůžkou násilí. V některých případech se jednalo i o ženy ze zahraničí, především ze Slovenska, Ukrajiny a Nigerie. Od doby vzniku tohoto nočního klubu až do současnosti se zde podle detektivů mohlo vystřídat několik desítek mladých žen ve věku od osmnácti do pětatřiceti let. 
             Později jeden z hlavních obviněných založil bezpečnostní agenturu. Zaměstnanci byli mimo jiné používáni na nátlakové akce, při nichž měli „vysvětlit“ konkurenci, že není dobré podnikat v témže oboru ve stejném regionu. Konkurenční subjekty měly po jejich návštěvě především pochopit, že na Pardubicku a Chrudimsku pro ně není místo. Při nátlakových akcích se tato skupina neštítila použít i fyzické násilí. V souvislosti s touto svou činností se tak měli někteří členové skupiny dopustit loupeže.
             Čtyřem hlavním pachatelům se mělo podařit postupem času nashromáždit značné finanční prostředky, díky nimž si mohli dovolit výstavbu nákladných rodinných domů opatřených bazény, tenisovými kurty, garážemi pro více stání a nákup dalších objektů určených k sezónní rekreaci i automobilů zahraničních značek. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převzal do majetkové správy čtyři zajištěné nemovitosti a motorová vozidla (např. Audi, Chrysler či Chevrolet), která obvinění užívali. Celková hodnota zajištěného majetku přesahuje třicet miliónů korun.
            Detektivové ÚOOZ měli informace o tom, že podezřelé osoby by mohly být ozbrojené. Vlastní realizace proto proběhla ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Královéhradeckého kraje a všichni členové skupiny byli zadrženi během několika hodin. K zadržení podezřelých došlo jak v místě jejich bydliště, tak i v nočním klubu či na veřejném prostranství.
            Při provedených domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor, které následně proběhly za účasti podezřelých, byly skutečně zajištěny legálně i nelegálně držené střelné zbraně (dlouhé i krátké). Dále detektivové zajistili listinný důkazní materiál a zhruba půlmilionovou finanční hotovost. 
             Všech osm obviněných osob ve věku od 32 do 45 let je stíháno vazebně. V případě prokázání viny hrozí pěti obviněným, podle konkrétního podílu na trestné činnosti, v horní hranici až dvanáctileté tresty odnětí svobody. Třem zbývajícím osobám hrozí trest s horní hranicí 8 let.
              Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství Hradec Králové.

vytisknout  e-mailem