Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Ženy, buďte více prozíravé!

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Statisícové částky opět skončily u podvodníků. 

Žena se zamiluje do lékaře pracujícího u armády v zahraničí a na jeho prosby posílá peníze. Nakonec jí zůstanou jen oči pro pláč a velké dluhy na úkor rodiny. Ženy totiž podvodníkovi většinou zašlou naspořené peníze a poté si půjčí od rodinných příslušníků nebo od banky. Tyto případy mají stále stejný scénář, není jich málo a bohužel stále přibývají. Uherskohradišťští vyšetřovatelé v uplynulých dnech přijali další dvě oznámení. Podaly je podvedené ženy, které by měly být více prozíravé!

První případ se začal odehrávat na sociálních sítích již v polovině minulého roku. Žena se  seznámila s mužem vystupujícím jako vojenský lékař pracující v Afghánistánu. Po výměně několika zpráv mu na jeho přání poslala peníze na letenku do ČR s tím, že jí peníze po příletu vrátí. Zanedlouho ženu kontaktoval údajný nadřízený onoho lékaře s tím, že  její milý je ve vězení a aby ho propustili, musí poslat peníze. Muže jí bylo velmi líto, proto i tento požadavek splnila. Žena ale neudržovala virtuální kontakt jen s tímto cizincem. Druhý muž z ní vylákal něco málo přes dvě stě tisíc korun a třetí muž z Liverpoolu přes sto. Celkem žena odeslala na účty podvodníků bezmála šest set dvacet tisíc korun.

Druhou ženu oslovil začátkem tohoto roku na sociálních sítích vdovec s dítětem. Nebyl to nikdo jiný než vojenský lékař! I v tomto případě prosil o zaslání peněz z důvodu, aby byl vymazán ze seznamu OSN ve válečné zóně. Žena mu je ale odmítla poslat. Proto ji navedl k založení bankovního účtu, kde bude moci disponovat i s jeho penězi. Žena na tento požadavek kývla a na základě svých osobních údajů a fotografie založila účet a poté ještě stáhla do mobilu aplikaci pro obchodování s bitcoiny. Tak se stalo, že v několika případech na přání onoho vdovce nakoupila bitcoiny a následně ještě i dolary. Ty ovšem z účtu zmizely a ženě zůstal dluh ve výši šest set tisíc korun.

Opět varujeme jak ženy, tak i muže, aby neposílali peníze lidem, které znají pouze z virtuálního prostředí a případné transakce si dobře rozmysleli!

23. srpna 2022, por. Bc. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem