Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Ženu zavraždil její přítel

KRAJ VYSOČINA: Třiatřicetiletého muže kriminalisté obvinili z vraždy 

Druhou letošní vraždu na Vysočině vyšetřují od pátečního rána kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Třiatřicetiletého muže podezřelého z vraždy kriminalisté zadrželi. V sobotu 19. března zahájili jeho trestní stíhání a obvinili ho ze zvlášť závažného zločinu vraždy.

Od pátečního rána jsme prověřovali okolnosti úmrtí šestatřicetileté ženy z Pacova. Žena bez známek života byla nalezena v pátek 18. března uvnitř domku, ve kterém bydlela společně se svým přítelem. Záchranáře na místo ráno zavolal sám pachatel, když v prvotním oznámení uvedl, že jeho družka  má zdravotní komplikace. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby na místo lékař zjistil, že žena je už mrtvá.  Proto na místo okamžitě vyjela nejbližší policejní hlídka a na místo byl vyslán kompletní výjezd služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Pelhřimov. Prvotním ohledáním těla zemřelé ženy bylo zjevné, že si vážná zranění nemohla způsobit sama a že tedy zemřela násilnou smrtí. Vzhledem k tomu, že na jejím úmrtí měla podíl cizí osoba, k určení přesné doby a příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva. Případ si na místě převzali kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří místo činu důkladně ohledali a zajistili důležité stopy.

V souvislosti s úmrtím ženy kriminalisté zadrželi třiatřicetiletého muže, který byl od samého počátku důvodně podezřelý z tohoto násilného trestného činu.  Kriminalisté zahájili jeho trestní stíhání muže a v sobotu ho obvinili ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Vyšetřovatel podal státnímu zástupci podnět na vypracování návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Návrhu státního zástupce soud v neděli 20. března vyhověl a muže poslal do vazby. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest.

Muž svoji přítelkyni surově napadl zřejmě již ve čtvrtek 17. března v pozdních nočních hodinách. „Zadržený muž se následně přiznal, a to v procesním postavení jako podezřelý i jako obviněný. Uvedl, že po určitém předchozím konfliktu svoji přítelkyni napadl. Opakovaně ji bil pěstmi do hlavy, kopal do ní a ze závěru soudní pitvy bylo zřejmé, že došlo i na škrcení,“ uvedl k případu plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Zdali byl pachatel pod vlivem alkoholu nebo jiných  návykových látek určí až výsledky rozboru krve a závěry toxikologického vyšetření.  Muž obviněný z vraždy byl v minulosti čtyřikrát soudně trestán – ve třech případech za majetkové delikty, v jednom případě za drogovou trestnou činnost.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

21. březen 2016

vytisknout  e-mailem