Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Ženu, která téměř rok kradla v bytech a domech, policisté dopadli

JIHLAVA: Převezli ji do vězení. 

Mnoho Jihlavanů si může oddychnout, do vězení policisté převezli ženu, která několik měsíců vnikala převážně do domů, bytů a kanceláří. Do objektů se dostávala nejčastěji neuzamčenými dveřmi a dále otevřenými okny a to i v přítomnosti uživatelů. Postupně začala žena při vniknutí do objektů používat i násilí a překonávala výškové překážky. Svou přítomnost na místech, kde došlo k protiprávnímu jednání zdůvodňovala vysvětleními, která jednoznačně odporovala zjištěným skutečnostem a v některých případech i prosté realitě.

První skutek, který se ženě podařilo prokázat, se stal již v dubnu roku 2008. Ještě s dalším mužem vzali z peněženky, kterou žena nalezla pod stolem jihlavské herny, platební kartu. V odpoledních hodinách se pak třemi výběry pokusili u různých bankomatů vybrat finanční hotovost ve výši jedenácti tisíc korun. To se jim však nepodařilo.

Další trestné činnosti se žena dopouštěla v loňském roce.
V polovině března se dostala před pátou hodinou večer do volně přístupné šatny budovy na ulici Palackého. Z jedné kabelky odcizila peněženku, při krádeži druhé peněženky byla přistižena poškozenou. Ta ženu vyzvala k vrácení věcí, což odmítla. Poškozená statečně bránila ženě v odchodu až do příjezdu policistů. V přítomnosti policistů žena věci vydala. Uvedla, že peněženky pouze zvedala ze země.
Na začátku května odcizila před polednem v restauraci na Masarykově náměstí z prostoru baru peněženku s finanční hotovostí a náramkové hodinky.
O dva týdny později kolem osmé hodiny ráno vstoupila do volně přístupné kanceláře společnosti na ulici Žižkova. Otevřela neuzamčenou skříň, ze které vzala kabelku a začala ji prohledávat. Přitom ji přistihla poškozená a žena nestačila nic odcizit. Po příjezdu policistů žena tvrdila, že zde hledala svou známou a jedná se jen o souhru nešťastných náhod.
 V červnu byla komisařem kriminální policie a vyšetřování obviněna ze spáchání trestných činů krádež a neoprávněné držení platební karty.

Na začátku července vešla po poledni do volně přístupné dílny na ulici Brněnská. Na stole ležela peněženka, ze které odcizila finanční hotovost 1 500 korun. Při odchodu ženu uviděl poškozený a zadržel ji do příjezdu policistů. Ženu zajistili a při prohlídce u ní byla finanční hotovost nalezena. I přesto žena krádež popírala a tvrdila, že zde jen sháněla svého známého.
Na konci srpna využila odemčených otevřených dveří domu na ulici Sluneční. Před druhou hodinou odpoledne vstoupila dovnitř a v místnosti ložnice odcizila ze šperkovnice náušnice a prsteny v hodnotě šestnáct tisíc korun. V tuto dobu se poškozená věnovala úklidu a byla v suterénu domu. Uslyšela zvuk odpovídající otevírání zásuvek a skříní, proto se vrátila do bytu, kde přistihla obviněnou. Žena odcizení věcí popírala a tvrdila, že si jen přišla pro vodu svému dítěti.
Trestní stíhání ženy bylo v říjnu rozšířeno a žena byla obviněna ze spáchání dalšího trestného činu a to porušování domovní svobody.

Ve svém protiprávním jednání však i nadále pokračovala.
V listopadu jí policisté prokázali spáchání dalších čtyř skutků.
Na konci března po poledni odcizila z kabelky v kanceláři na ulici Tolstého peněženku. Využila toho, že místnost nebyla uzamčena a poškozená na pár minut odešla. V peněžence měla uložené peníze, osobní doklady a platební karty.
Na začátku července odcizila nejprve mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopoledne v mateřské školce na ulici Demlova klíč a následně jím odemkla uzamčenou šatnu a ze zde uložené kabelky odcizila peněženku. Svůj pohyb ve školce žena zdůvodnila tím, že jen sháněla informace o umístění dítěte v zařízení.
Na konci října využila po druhé hodině v noci v baru toho, že barmanka na chvíli usnula. Z peněženku uložené v kabelce v blízkosti poškozené odcizila peníze a odešla.
Za pár minut se ale vrátila a odcizila ještě hotovost z peněženky uložené v uzavřené zásuvce. V herně tak způsobila celkovou škodu pět tisíc korun.

V prosinci i v lednu bylo trestní stíhání obviněné ženy rozšířeno o spáchání dalších devíti skutků.
Na konci listopadu vnikla otevřeným oknem ve výšce více než dva metry kolem sedmé hodiny ráno do bytu v domě na ulici Březinova. Pohybovala se po různých místnostech. Odcizila peněženku a po přistižení uživatelkou bytu utekla.
Ve stejný den kolem jedenácté hodiny večer se přes neuzamčená vrata garáže a následně sklep dostala do chodby domu na ulici U Břízek. Odcizila částku šest tisíc korun. Při tomto jednání byla uživatelkou přistižena.
Druhý den ji po jedenácté hodině dopoledne při prohledávání kabátů v síni přistihl majitel domu na ulici Pod Jánským Kopečkem. Poškozenému sdělila, že pouze hledala svého známého a po příjezdu policistů uvedla, že ji sem poslala sousedka, neboť hledá brigádu. Nic z toho se nepotvrdilo.
První prosincový den po sedmé hodině večer v domě na ulici Smetanova vnikla postupně do dvou bytů. Pootevřenými dveřmi vešla do vnitřních prostor a z peněženky, kterou zde našla, odcizila finanční hotovost. V druhém bytě ji přistihla uživatelka bytu. Žena tvrdila, že hledá známého a hned odešla.
Ve čtvrtek 17. prosince po čtvrté hodině ráno přelezla bránu vyšší než dva metry a dostala se tak na společný dvůr domu na ulici Křížová. Neuzamčenými dveřmi vnikla na chodbu. Z bundy na věšáku odcizila peněženku a šálu. Následně vnikla do bytu, kde byl v tu chvíli jeho uživatel a žena utekla.
Po desáté hodině dopoledne vešla do neuzamčeného domu na ulici U Koželuhů. Byt prohledala. Odcizit nic nestihla, neboť byla opět přistižena a okamžitě se dala na útěk.
Před osmou hodinou večer ale již opět vnikla do dalšího neuzamčeného domu na ulici Sluneční. Z kabelky, kterou zde našla, odcizila pouzdro s doklady a vizitkami. Při tomto jednání jí přistihl uživatel domu a žena začala utíkat. Poškozenému se jí podařilo dostihnout, ale strhnul jí pouze batoh a žena utekla.
Dva dny před Vánoci vnikla po osmé hodině večer neuzamčenými dveřmi do bytu na ulici Husova. Na chodbě ji přistihl majitel a žena utekla.
Policisté ji zadrželi a byla umístěna do policejní cely. Po provedení všech nezbytných procesních úkonů, byla po dvou dnech ze zadržení propuštěna. Ani pobyt v policejní cele nebyl pro ženu zřejmě ponaučením.
První den nového roku vnikla po jedné hodině v noci na pozemek domu na ulici Na Valech. Vyrazila uzamčenou branku a vstoupila na oplocený pozemek, kde byla přistižena majitelem domu. Policisté ji zajistili a převezli na služebnu.
Systematickou, trpělivou a důkladnou prací a zejména precizním shromažďováním důkazních prostředků se policistům podařilo ženě všechny výše uvedené skutky prokázat.
Po dalším násilném vniknutí ženy do objektu, které je v současné době ještě ve fázi prověřování, ji policisté po provedeném pátrání nalezli a zadrželi. Žena byla opět umístěna do policejní cely. Došlo k naplnění zákonných důvodů vazby. Na podaný návrh byla vzata do vazby a policisté pohotovostního a eskortního oddělení Jihlava ji převezli do brněnské věznice.
Jednadvacetiletá žena z Jihlavy je obviněna ze spáchání trestných činů krádež, neoprávněné držení platební karty a porušování domovní svobody. A v současné době se prověřují další poznatky k trestné činnosti, které se žena mohla ještě dopustit.

Doporučení pro občany: zamykejte si dveře bytů a domů a to v případě, že se zde nacházíte. Dávejte si pozor na řádné zajištění oken. Jestliže si ve svém zaměstnání ukládáte věci na místa, kde je nebudete po celou dobu moci hlídat, myslete na jejich zabezpečení. Pokud je to možné je vhodné je uzamknout ve skříni či zásuvce a při odchodu vždy uzamknout dveře místnosti.

vytisknout  e-mailem