Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ženě zachránili život

"Ženě zachránili život i na vzdálenost 200 km", "Krátce po krádeži ho policisté zadrželi", "Ujížděl a utíkal před policisty" a další zprávy z Bruntálska 

 Vysunul se mu čep řízení a havaroval
V 16,30 hodin v pondělí 19.10.2009 mezi obcí Valšov a Dětřichovice jel 35letý muž s nákladním vozidlem Iveco. Vlivem technické závady v řízení vyjel na přímém úseku vozovky vpravo, kde poškodil dopravní značku a sjel do příkopu. Ke zranění osob nedošlo. U řidiče bylo požití alkoholu vyloučeno dechovou zkouškou. Na ivecu vznikla škoda ve výši 300 tisíc a poškozením dopravní značky 2 000 Kč. Technik majitele vozidla provedl kontrolu a zjistil vysunutí čepu řízení. Automobil je odstaven do doby vyšetření technické závady.
  
Uhodil ho láhví do hlavy
Z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví byl v těchto dnech krnovskými kriminalisty obviněn 22letý muž. Toho se měl dopustit tím, že dne 12.9.2009 v brzkých ranních hodinách , v podnapilém stavu, v Krnově na nádvoří zámečku přistoupil k nic netušícímu podnapilému 24letému muži, který seděl na lavičce. Bez upozornění a bezdůvodně ho udeřil skleněnou láhví od nápoje do hlavy a to tak silně, až se láhev rozbila. Následně uchopil poškozeného za vlasy a kopal jej kolenem. Několikrát ho také udeřil pěstí do obličeje. Pak ještě uchopil prázdnou skleněnou láhev od minerální vody a udeřil ho opět do hlavy, až se sklenice rozbila. Potom svého jednání zanechal a odešel. Způsobil mu lehký otřes mozku, zlomeninu nosních kůstek, zhmoždění tváře a řezné ranky temene hlavy. Obviněný se pokusil úmyslně poškozenému způsobit těžkou újmu na zdraví a hrozí mu trest odnětí svobody ve výši až osm let.
 
Vytěžil a odcizil devět smrků
Dosud neznámý pachatel pokácel v době od 12. do 19.10.2009 v lese v Jamarticích devět vzrostlých smrků o průměru pařezu 29 až 48 cm, které následně odcizil. Způsobená škoda činí kolem 10 tisíc Kč.  
 
Jezdil pod vlivem alkoholu a drog
Ve zkráceném přípravném řízení dne 19.10.2009 krnovští policisté sdělili 30letému muži podezření z trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Toho se měl dopustit tím, že dne 18.10.2009 řídil odpoledne, nejméně z ulice Bezručové na ulici Albrechtickou, v Krnově vozidlo VW Golf. Byl kontrolován hlídkou městských strážníků, kteří po zjištění totožnosti přivolali krnovské policisty. Ti u řidiče provedli dechovou zkoušku, který vykázala první hodnotu 1,08 a následně 1,12 promile alkoholu. Také provedli zkoušku na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byla s pozitivním výsledkem. Muž se podrobil lékařskému vyšetření. Následně lustrací policisté zjistili, že řidiči byl uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel v délce dva roky.
 
Krátce po krádeži policisté zadrželi pachatele
V pondělí 19.10.2009 krátce po činu zadrželi hornobenešovští policisté automobil, ve kterém ujížděl pachatel, který natankoval na čerpací stanici na ulici Opavská v Bruntále do kanystrů 116 litrů nafty a odjel bez zaplacení. Zjistili, že se jedná o 23letého muže z Opavy, který nevlastní řidičský průkaz a prohlídkou vozidla nalezli dva kanystry s odcizenou naftou. Ve spolupráci s bruntálskými kolegy ještě zjistili, že muž se dopustil ten den ráno krádeže nafty v Ostravě na čerpací stanici, kdy natankoval přes 37 litrů nafty do nádrže a odjel bez zaplacení. Nebyla to jeho první krádež. Dne 5.9.2009 v Koběřicích a v Opavě odcizil tímto způsobem nejméně 120 litrů nafty. Ke všem čtyřem případům se přiznal a tak mu ve zkráceném přípravném řízení bruntálští policisté sdělili podezření z trestných činů krádeže a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Svým jednáním způsobil škodu v celkové výši přes 7 tisíc Kč. 
 
Ujížděl a utíkal před policisty
Krnovští kriminalisté zahájili v těchto dnech úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu útok na veřejného činitele. Z toho je důvodně podezřelý 30letý muž z Krnova, který dne 17.10.2009 jel s vozidlem ford po Krnově a byl zastavován hlídkou dopravních policistů. S fordem se prudce otočil a ujížděl ve směru k ulici Revoluční na parkoviště k obchodnímu domu. Zde zastavil, vysedl a utíkal směrem do blízkého parku. Policisté dopravního inspektorátu ho po celou dobu pronásledovali a použili několikrát výzvu: „Jménem zákona, zastavte se “ a také výzvu, že bude použito zbraně a varovného výstřelu. Podezřelý muž nereagoval a proto policisté použili jednoho varovného výstřelu do vzduchu dle § 52 písm. o) Zákona o PČR. Muž opět neuposlechl a utíkal směrem na ulici ČS. Armády. Zde byl dostižen policistou, který se snažil pomocí hmatů a chvatů muže zpacifikovat. Při tomto zákroku muž užil násilí proti zadržení a zasahující policista utrpěl zranění ramene. K zadržení agresivního muže policistům napomohli i dva kolemjdoucí muži. Podezřelý muž byl pod vlivem alkoholu. 
 
Policisté zachránili ženě život i na vzdálenost 200 km
Bruntálští policisté na linku 158 přijali v pátek 16.10.2009 před půlnocí oznámení ženy, která uvedla, že více jak rok si dopisuje e-mailovou poštou a telefonuje se známou ze Znojma. Při jejich pátečním posledním telefonickém kontaktu byla na tom její známá psychicky velmi špatně, protože má rodinné problémy a proto se domnívá, že si vzala prášky a chce ukončit svůj život. Policisté okamžitě vyrozuměli jihomoravské kolegy, kteří ihned prověřili oznámení na uvedené adrese ve Znojmě. Policejní hlídka slyšela pohyb za dveřmi, ale nikdo neotvíral. Ve spolupráci s hasiči otevřeli byt, kde nalezli ženu již po požití medikamentů. Přivolaní lékaři ženu hospitalizovali.
Policisté si velmi cení reakce oznamovatelky, která okamžitě reagovala na vzniklou situaci, nebyla lhostejná a případ oznámila. Policisté operačního střediska mohli rychle reagovat a zachránit s kolegy ženě život.
 
                                                                                
komisař por. Bc. Tušková Pavla
 pisbr@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem