Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Žena uvěřila legendě podvodníka

KLADENSKO - Nabízel jí výběr zhodnocených investicí, ale přitom ji vybral peníze z účtu. 

Neznámý pachatel nejprve na začátku ledna letošního roku telefonicky kontaktoval z několika telefonních čísel poškozenou 71letou ženu s tím, že má na investičním portálu výdělek ve výši 390 tisíc korun, které by mohla získat a zda by chtěla tuto částku vybrat. Žena s tímto souhlasila, nicméně neznámý pachatel jí sdělil, že aby mohla zhodnocené peníze získat, je potřeba, aby si nainstalovala do svého počítače program pro vzdálený přístup.

Poškozená uvěřila legendě pachatele a v domnění, že finanční prostředky získá, si program pro vzdálený přístup nainstalovala. Tím mu umožnila přístup do svého počítače. Poté žena postupovala dle pokynů pachatele, přihlásila se do jejích dvou internetových bankovnictví a tímto nechala pachatele, aby v nich svévolně operoval. Kromě toho mu ve svém mobilním telefonu autorizovala mimo jiné odchozí platby a navýšení limitu, protože si myslela, že je to běžný investiční postup.

Z jednoho účtu poškozené si pachatel odeslal dvě platby ve výši 130 tisíc korun, nicméně na jejím druhém účtu si pachatel nejprve neoprávněně sjednal úvěr ve výši přes 420 tisíc korun. Poškozená v domnění, že se jedná o vyplacené peníze z investic, vše pachateli autorizovala a došlo k několika odchozím platbám v celkové výši téměř 470 tisíc korun.

Kladenští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za to pachateli či pachatelům v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětím svobody až na pět let.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
28. dubna 2023

vytisknout  e-mailem