Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Žena si oznámení vymyslela

JIHLAVSKO: Policisté věnovali případu maximální nasazení a realitu zjistili 

Policisté se bohužel stále setkávají s lidmi, kteří oznámí spáchání závažného trestného činu, a při prověřování policisté zjistí, že k němu ve skutečnosti nedošlo a oznamovatel si případ vymyslel. Každému oznámení věnují policisté maximální nasazení, jejich snaha dopadnout pachatele je ale v těchto případech zcela zbytečná, a čas, který pátrání po neexistujícím pachateli dali, pak chybí při prověřování skutečných spáchaných trestných činů.

Posledním takovým případem je oznámení mladé ženy, které policisté přijali na konci července. Žena uvedla, že jí v Jihlavě na ulici vzal kočárek s dítětem neznámý muž, který s ním kousek poodjel a navíc ženě vyhrožoval. Pomoc jí, dle přijatého oznámení, měl náhodný kolemjdoucí, žena i její dítě byly v pořádku. Případ začali jihlavští policisté ihned prověřovat.

Okamžitě věnovali případu i zajištění bezpečnosti v lokalitě, kde mělo k události dojít, maximální úsilí a nasazení. Místo ohledali, provedli šetření, vytěžili obyvatele okolních domů a zjistili od ženy veškeré důležité informace. Policisté dále zjistili, že ulice, kde mělo k případu dojít, je na několika místech monitorována kamerami. O této skutečnosti byla žena informována, na svém oznámení ale přesto trvala a byla v popisu i detailech přesvědčivá. Policisté na případu intenzivně pracovali a velmi rychle vyhodnotili také záznamy z kamer. Ze závěrů šetření ale vyplynulo, že k události dojít ve skutečnosti nemohlo. Policisté opět vyslechli ženu, která následně přiznala, že si oznámení vymyslela. Ve skutečnosti jí kočárek s dítětem nikdo nevzal, ani ji nikdo neohrožoval. Smyšleným oznámením si chtěla pouze zajistit více pozornosti svého partnera.

I tento případ se tak zařadil k dalším, které si jejich oznamovatelé vymysleli, a policisté tak po údajném pachateli pátrali zcela zbytečně. Navíc šlo o případ, kterému byla vzhledem k jeho obsahu věnována policisty maximální pozornost. Je nutné zdůraznit, že čas, který prověřování okolností smyšlených událostí policisty stojí, by mohli věnovat dopadení skutečných pachatelů závažných trestných činů.

Mezi případy, u kterých se policisté setkávají s tím, že si je oznamovatelé vymysleli, patří bohužel také například loupežná přepadení a sexuální napadení. U loupeží patří mezi nejčastější důvody, proč si oznamovatel přepadení vymyslí, to, že přijde vlastní vinou o peníze nebo cennou věc a chce své jednání zamaskovat nebo svému okolí takto zdůvodnit, další motivací je pro některé oznamovatele snaha být pro své okolí zajímavější a smyšlenou loupeží na sebe strhnout pozornost. Stejně tak tomu bylo u loupežného přepadení, ke kterému mělo dojít v Jihlavě v červnu. Dle přijatého oznámení napadli mladíka ve večerních hodinách na ulici pachatelé, kteří ho pod pohrůžkou použití nože měli donutit vydat finanční hotovost. Po důkladném prověřování kriminalisté nakonec zjistili, že si mladý muž loupežné přepadení vymyslel.

U smyšlených sexuálních napadení bývá motivem pro oznamovatele nejčastěji snaha uškodit svému protějšku nebo například vzbudit u svého okolí pozornost či soucit.

Kriminalisté každé oznámení důkladně prověřují, obzvláště pokud se jedná o podezření ze spáchání násilných či mravnostních deliktů, věnují jejímu objasnění maximální úsilí a skutečný průběh celé události tak zjistí.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

5. srpna 2016

vytisknout  e-mailem