Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Žena si loupež vymyslela

Zpravidla každá druhá oznámená loupež je smyšlená! Důvody, které pak „poškození“ při odhalení uvádějí, bývají různé. 

Kriminalisté z druhého oddělení druhého pražského obvodu se od 25. listopadu zabývali případem loupežného přepadení čtyřiatřicetileté ženy. K loupeži mělo dle jejích slov dojít přímo na chodníku v Lublaňské ulici, kde k ní přistoupil neznámý pachatel a bez varování ji udeřil pěstí do obličeje. V důsledku toho měla poškozená upadnout na zem a ztratit vědomí. Následně ji prý pachatel odcizil obal na tablet, ve kterém měla uloženou hotovost ve výši 450 tisíc korun. Žena dále upřesnila, že peníze si jen zhruba půl hodiny předtím zapůjčil její nadřízený, aby si mohla k Vánocům s přítelem dopřát společnou luxusní dovolenou na Kubě.

Kriminalisté se tedy tímto závažným případem začali okamžitě zabývat. Už v prvopočátku prošetřování ale naráželi na různé nesrovnalosti a rozpory ve výpovědi poškozené. Během následujících tří dnů už měli jasno – poškozená si loupež vymyslela.

Žena se pod tíhou nashromážděných důkazů, které hrály proti její verzi, přiznala. Ke svému motivu kriminalistům řekla, že chtěla udělat dojem na svého movitého přítele, před kterým chtěla vypadat také zámožně a tak ho pozvala na luxusní dovolenou. Žena však ve skutečnosti neměla našetřené žádné peníze a tak si vymyslela jak samotnou loupež, tak i půjčku peněz. Žádného nadřízeného totiž ani nemá, neboť je už delší dobu nezaměstnaná.

Důvody k vymyšlení loupežného přepadení přitom bývají různé. Někdy lidé prohrají své celoživotní úspory například ve výherních automatech. Následně se to bojí říct blízkým a tak si vymyslí, že je na ulici někdo přepadl. Jiní pak tímto způsobem chtějí zapůsobit na své blízké a vyvolat v nich lítost. Jako třeba dívka, která si vymyslela loupež jen proto, aby se k ní vrátil bývalý partner, který ji opustil. Kriminalisté se setkali i s případem, kdy se lidé vymyšleným přepadením snažili zakrýt jinou trestnou činnost, které se sami dopustili.

Aby smyšlené loupežné přepadení vypadalo co možná nejvěrohodněji, jsou lidé schopni si například roztrhat oblečení, nebo si dokonce ublížit.

V této souvislosti nutno zmínit, že lidé, kteří policistům úmyslně zamlčí nebo poskytnou nepravdivé informace ohledně spáchání trestného činu, mohou čelit podezření z přestupku, za který hrozí až padesátitisícová pokuta. Za určitých okolností se ale mohou dopustit i trestného činu, za který hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Kriminalisty navíc taková vymyšlená oznámení, kterým musejí věnovat čas a úsilí, zbytečně zatěžují.   

por. Mgr. Iveta Martínková – 11. 12. 2016  

vytisknout  e-mailem