Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Žena přišla pochybnou investicí o 1 250 000 korun

ZLÍNSKO: Pozor na finanční transakce na internetu! 

Zlínští kriminalisté se od víkendu zabývají trestním oznámením dvaačtyřicetileté ženy z obce na Zlínsku, která vlastní neopatrností přišla o více než jeden milion korun, které chtěla investovat do kryptoměny. Bohužel není jediná, kdo se tímto způsobem nechal napálit, další podobná oznámení přibývají.

V čem tkví podstata pochybných investic?

Nejprve Vám přijde email nebo uvidíte reklamu s nabídkou výhodné investice do kryptoměny jako způsob rychlého zbohatnutí.

Kliknutím na příslušný odkaz na internetu se dostanete do virtuálního prostředí, kde vyplníte kontaktní údaje.

Poté Vám zavolá operátor, který bude vyžadovat další informace, jako číslo občanského průkazu, číslo bankovního účtu nebo instalaci počítačového programu pro vzdálený přístup do vašeho počítače.

Tím dáte neznámé osobě přístup k veškerým datům a obsahu Vašeho počítače.

Podvedená žena učinila veškeré úkony podle pokynu. Po několika měsících jí na bankovní účet přišly peníze z prodeje nemovitosti, které očekávala. Pár dní nato jí volal z neznámého čísla muž, který ji natolik zmanipuloval, že mu poskytla pod záminkou dobré investice přístup do svého počítače a dokonce potvrdila v internetovém bankovnictví několik plateb v celkovém součtu 1 250 000 korun. Muž navíc jejím jménem v průběhu asi tři hodiny trvajícího hovoru vyřídil půjčku na 400 000 korun, kterou už ovšem žena nepotvrdila, takže o další peníze nepřišla.

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod. Pachateli v tomto případě hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Pár preventivních rad:

  1. Nikdy se nepouštějte do investic, o kterých nemáte povědomí.
  2. Nevěřte reklamám o rychlém zbohatnutí, i když v nich vidíte tváře známé z televizních obrazovek.
  3. Nikdy nezasílejte kopie svých dokladů nebo údaje o internetovém bankovnictví!
  4. A hlavně si do svého počítače neinstalujte programy, které neznáte a které umožňují vzdálený přístup do Vašeho počítače.

4. listopadu 2021, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem