Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Žena přežila útok vrahů

ZLÍNSKO: Hřála si hady na hrudi. 

Zhmožděniny v obličeji, otok a podlitiny na krku. To jsou zranění, která utrpěla šestačtyřicetiletá žena z Valašskokloboucka v pátek 20. července 2012 večer. A může děkovat andělům strážným za to, že přežila. Dva muži, kteří se ji snažili uškrtit, toho nechali jen proto, že byli vysíleni a taky se obávali, že by se mohli vrátit synové oběti. Motiv? Peníze. Kriminalisté odboru obecné kriminality je už oba obvinili z pokusu o vraždu. Pachatelé jsou ve vazbě.
Dva muži ve věku 32 (cizí státní příslušník) a 26 let (Vsetínsko) se s ženou znali již dříve. Minulý týden jim poskytla na pár dnů střechu nad hlavou, protože pracovali poblíž jejího bydliště. Dva nebo tři dny se pánové nechali hostit, pak se rozhodli, že svou známou okradou o všechny její peníze. Shodli se, že to nepůjde jinak, než že ji zabijí. To všechno posléze přiznali policistům při výslechu.
Vraždu naplánovali na páteční večer. Společně s ženou popíjeli. Pak ji starší z mužů vylákal do ložnice, mladší mezitím připravoval zbraň – černý plastový kabel. S tím pak do pokoje vstoupil a bezbrannou ženu začal bít a škrtit. Jeho kamarád se k němu přidal poté, co si na ruce nasadil pogumované rukavice. Žena jim nakonec naznačila, kde má peníze i platební karty a nezbylo jí, než prozradit i PIN kódy. Oba pachatelé po několika dlouhých minutách se rdoušením přestali. Žena jen chroptila, sípala a bezvládně ležela. V takovém stavu ji zamkli a se svým lupem - 1600 korunami - odešli do hospody. Nezapomněli dodat výhružky, že pokud někomu něco řekne, ublíží jejím dětem. Zraněnou ženu v noci našel její syn a zavolal o pomoc. Ošetřili ji lékaři Baťovy krajské nemocnice. Oba pachatele jsme krátce na to zadrželi v hospodě.  
Původně jsme čin vyšetřovali jako loupež. Vzhledem k okolnostem i k přiznání obou pachatelů, že ženu chtěli zabít, kriminalisté vše překvalifikovali na trestný čin pokus o vraždu. Oba byli již v minulosti soudně trestaní a navíc vraždili s úmyslem získat pro sebe majetkový prospěch, proto jim hrozí 15 až 20 let vězení nebo dokonce výjimečný trest.
V tomto roce jsme ve Zlínském kraji vyšetřovali dvě vraždy a pět pokusů.
 
25. července 2012, Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem