Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Žena lákala děti na bonbóny do auta

VSETÍNSKO: Rodiče, řádně poučte své děti! 

Uplynulý čtvrtek oslovila neznámá žena na ulici v Rožnově p. R. skupinku prvňáčků, které lákala do auta a slibovala jim, že je odveze domů a navíc jim dá bonbóny. Děti se zachovaly správně, říkaly, že se nesmí s cizími lidmi bavit a utekly.
 
Šestiletou dívenku oslovila minulý čtvrtek kolem jedné hodiny odpoledne při cestě ze školy na ul. Bezručova poblíž kina žena, která k ní přistoupila, v ruce měla bonbóny, které dívce nabízela a lákala ji do auta se slibem, že ji odveze domů. Podle dívenky s ní měla být ještě další žena, ta k ní ale nepromlouvala. Dále mělo k místu přijet auto, které řídil nějaký muž. Holčička ženě řekla, že se nesmí bavit s cizími lidmi a utekla za svým spolužákem a spolužačkou, kteří šli kousek před ní směrem k autobusové zastávce. Cizí žena se po chvíli přesunula za skupinkou tří dětí, vyptávala se jich, kde bydlí a říkala, že je sveze domů a v autě jim dá bonbóny. Děti nabídku odmítly, a utekly k autobusové zastávce na ul. Hradišťko. Jedna dívka a chlapec pak nastoupily do autobusu a dívenka, kterou žena oslovila jako první, utíkala ke kinu, kde na ni měla čekat matka. Děti z autobusu údajně viděly, že neznámá žena oslovovala na ulici další dívku.
 
Podle dětí se mělo jednat o starší štíhlou ženu, která byla oblečená do černé bundy, na hlavě měla čepici, ze které jí čouhaly podle dětí bílé, světlé nebo rezavé vlasy. Dále měla u sebe černou kabelku. Druhou ženu děti podrobněji popsat nedokázaly, ovšem mělo se rovněž jednat o starší ženu. Muž ve vozidle byl údajně rovněž starší, bez vlasů a měl vousy. Auto, ve kterém seděl, mohlo být tmavě šedé vozidlo zn. Audi.
 
Kdo by nám mohl k pohybu osob a vozidla sdělit nějaké informace, ať kontaktuje linku 158. Pokud by se rodiče od svých dětí dozvěděli, že je někdo se stejným úmyslem oslovil, tak nechť rovněž volají linku 158.
 
Žádáme rodiče, aby svým dětem o kontaktování neznámou ženou pověděli a řádně je poučili: v případě, že je někdo cizí osloví s nabídkou bonbónů, odvozu domů (mohou použít i lež, že je posílají rodiče) apod., aby děti nabídku odmítly a rozhodně do auta k cizím lidem nesedaly, vyhledaly místo s větším pohybem osob např. obchody, autobusové zastávky nebo restaurace a jakmile to bude možné, pověděly o události dospělé osobě. 
 
 
9. prosince 2013, por. Mgr. Lenka Javorková

vytisknout  e-mailem