Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Žena i dítě vytažené z Blanice jsou v péči lékařů

Strakonice - Policejní ředitel ocení za záchranu dvou lidských životů studenty rybářské školy a policisty. 

Včera večer zasahovali policisté ve Vodňanech u řeky Blanice. Na linku 158 totiž oznámili před sedmou večer všímaví studenti rybářské školy, že se v řece topí žena a dítě, proud řeky jim neumožňuje se k topícím osobám dostat. Jsou asi po kolena ve vodě, ale nedosáhnou. Na místě byla po zavolání na linku 158 první policejní hlídka z Obvodního oddělení Vodňany nprap. František Tlapa s kolegou prap. Janem Srbem. Policisté skočili do vody a z hloubky se jim podařilo s velkým úsilím dostat na břeh ženu i malé dítě. Žena byla „relativně“ v pořádku, u dítěte hned policisté započali s oživováním. S pomocí hasičů pak policisté se záchranáři naložili dítě na palubu vrtulníku a ženu do sanitky. Dál o obě zachráněné osoby pečovali záchranáři.

Policisté od studentů zjistili, že prvním impulsem, že něco není v pořádku, byl kočárek, kterého si při návratu z města na internát všimli u mostu přes řeku, na kočárku byla zavěšená i kabelka a tak se šli podívat po okolí. Ve vodě viděli ženu a zprvu si mysleli, že se koupe. Nedokázali se k ní přes proud dostat a navíc další student, který svítil na hladinu řeky, volal, že o kus dál plave malé dítě. Ihned jak přijeli policisté, tak skočili do vody a ženu s dítětem z řeky vytáhli na břeh. "Rybářský" kluci jim ještě pomáhali, jak mohli.

Co ženu dohnalo k tomuto kroku? Na to se budou ptát i kriminalisté. Teď je však důležité, že žena i dítě jsou naživu a v péči lékařů. Jihočeský policejní ředitel brigádní generál Luděk Procházka příští týden ocení příkladný přístup studentů i policistů při záchraně dvou lidských životů.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

2. prosince 2021

vytisknout  e-mailem