Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Žena chtěla prodat jezdecké sedlo

NÁCHODSKO – Policista zachránil část peněz vylákaných podvodem. 

Chcete prodat něco, co už nepoužíváte, a získat alespoň část peněz z prvotní investice nazpět? V případě špatně zvoleného způsobu můžete přijít i o ty finance, které už na svém účtu máte. 

V Královéhradeckém kraji přijímáme každý den minimálně jedno oznámení o podvodu, který je spáchaný přes internet. Způsobené škody počítáme v desítkách milionech korun. Množí se případy podvodných internetových inzercí, ,,výhodných“ investic do kryptoměn, ale i falešných bankéřů, kteří chtějí ,, zabezpečit a ochránit“ před zneužitím bankovní účet poškozených.

Na náchodské policisty se v těchto dnech obrátila žena, kterou v uplynulých dnech přes komunikaci v aplikaci WhatsApp kontaktovala domnělá kupující jezdeckého sedla, které poškozená nabízela k prodeji. Při komunikaci ji kupující navigovala odkazy na kurýrní službu, přes kterou si dohodly prodej a zaslání zboží. Poškozená vyplnila požadované údaje, včetně loginu do internetového bankovnictví. Následně zjistila, že ji dosud neznámý pachatel připravil o téměř 100 tisíc korun.

Okamžitě věc nahlásila na příslušném obvodním oddělení policie, kde se díky včasnému zásahu policisty podařilo zachránit bezmála polovinu částky, o kterou ji podvodníci připravili. „Musím říci, že tento policista je člověk na správném místě… Patří mu můj velikánský dík“ poděkovala policistovi poškozená.

Náchodští kriminalisté případ šetří jako přečin podvod, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až 2 roky vězení.

Opětovně apelujeme na občany: Při zasílání peněz buďte obezřetní. Posílejte je svým ověřeným postupem, nikdy ne tak, jak vám někdo určí jako například přes zaslaný odkaz. Nevěřte neznámým volajícím. Nesdělujte nikomu přístupová hesla, autorizační kódy, čísla z platební karty.

por. Mgr. Lucie Konečná
25.1.2023, 09:20hod.

vytisknout  e-mailem