Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Žebřík u domu mazaně využil

VYŠKOVSKO: Pachatel vloupání si odnesl finanční hotovost. 

Nepříliš dlouhé nepřítomnosti obyvatel rodinného domu v Rousínově využil včera večer dosud neznámý zloděj. Poté, co se překonáním oplocení dostal na zahradu u domu, využil žebříku, který nalezl. Dostal se tak na balkon a odtud už snadno do domu. Majitelé postrádají peníze v řádu stovek tisíc korun. Navíc násilným vstupem pachatel způsobil předběžnou škodu přesahující deset tisíc korun. Případem se zabývají vyškovští policisté pro podezření nejen z krádeže, ale i porušování domovní a poškození cizí věci.

Lidé na Vyškovsku nahlásili letos devatenáct vloupání do rodinných domů, do bytů šest. Za loňský rok jsme měli téměř čtyřicet vloupání do domů a jedno do bytu. Objasnili jsme jedenáct případů, letos zatím sedm. Dle policejních statistik se pachatelé nejčastěji vloupávají do objektů okny či hlavními dveřmi, využívají také méně zabezpečený přístup ze zahrad či dvorů. Nemálo zlodějů se dostává do domu přes střechu, např. vikýři nebo světlíky. U domu proto nenechávejte žádné nářadí či žebříky, jeho okolí musí být osvětlené. Pozornost věnujte i garáži a sklepu. Zamykejte garážová vrata, dveře spojující garáž s obytnou částí a také ty, které vedou ke sklepům či na půdu.

Co se týká bytových domů, je větším lákadlem pro zloděje dům, který se nezamyká, nedostatečné osvětlení, obyčejné zámky a vložky apod. Proto je dobré dveře a okna řádně zabezpečit. Informace nám pochopitelně poskytnou v různých specializovaných firmách, jen pro představu: riziko vysazení účinně snižují zábrany vysazení pantů, tzv. vyháčkování dvoukřídlých dveří je možné zabránit západkami, šrouby, kolíky nebo vzpěrou neotvíraného křídla. Proti vypáčení je možné se bránit obitím rámu dveří z vnější strany kovovým profilem, který zakryje škvíru mezi rámem a dveřmi. Prokopnutí dveří lze zamezit oplechováním vnitřní strany dveří.

Zamykejte vchodové dveře. Klíče ke vchodovým dveřím do bytového domu dejte jen omezenému počtu lidí. Pokud bydlíte v přízemí, dejte na okna a balkon mříže. Podobně dobře chrání i bezpečností skla nebo fólie či venkovní rolety. Před každým odchodem zkontrolujte, zda jste zavřeli všechna okna a zamkli dveře na balkon. V nepřítomnosti nezatahujte rolety, žaluzie a závěsy, aby nebylo poznat, že nejste doma.

Pachatelé využívají tmu, protože mají větší jistotu, že nebudou odhaleni. Můžeme si pořídit spínače osvětlení při setmění. Jedná se o automatické spínače elektrického napětí, které sepnou osvětlení při soumraku. Další z osvětlení sepne při průchodu prostorem, reaguje na pohyb. Existují také alarmové osvětlení, nouzová nebo dálková spínání. Pro vyšší standard ochrany můžete i využít elektronickou ochranu. Také se nechlubte před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu. Velkou opatrnost doporučujeme i v užívání sociálních sítí včetně umísťování fotografií.

Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí, poznamenejte si výrobní čísla elektroniky.

Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.

por. Mgr. Alice Musilová, 21. 10. 2016

 

 

vytisknout  e-mailem