Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zebra se ze Tebe nerozhlédne

PLZEŇSKÝ KRAJ - Celorepublikový projekt bude realizován i na našem území. 

     V souvislosti s ukončením letních prázdnin předpokládáme zvýšenou hustotou silničního provozu, proto je i rámci Plzeňského kraje  realizována dopravně bezpečnostní akce. V těchto "dnech zvýšeného dohledu"  se policisté zaměří na dodržování stanovených limitů rychlosti jízdy, dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči před jízdou, či během jízdy, na kontrolu technického stavu vozidel, používání zádržných systémů a bezpečnostních pásů a samozřejmě na dodržování všech dalších obecně platných předpisů souvisejících s dopravou.

     Vzhledem k předpokladu větší hustoty provozu bychom proto rádi řidiče upozornili, aby se v maximální míře věnovali řízení vozidel, soustředili na svoji pozornost na okolní provoz, řádně se věnovali řízení a dodržovali pravidla silničního provozu.

     V prvních dnech školního roku budou v hledítku policistů dopravní a pořádkové služby chodci. Policisté budou v blízkosti školních zařízení dozorovat u přechodů pro chodce. V návaznosti na tyto dny pak bude realizován v příštím týdnu za účasti Policie ČR, Zdravotní pojišťovny MV ČR a BESIPU celorepublikový preventivní projet "Zebra se za Tebe nerozhlédne", který se soustředí na nejmenší účastníky silničního provozu - děti mladšího školního věku. Ti mnohdy cestují do školy bez doprovodu starších, proto jim policejní preventisté a dopravní policisté budou vysvětlovat zásady bezpečného pohybu u silnice, zejména pak ve vztahu k přecházení komunikace.

     V Plzeňském kraji zavinilo dopravní nehodu do konce července letošního roku 41 chodců, přičemž ve 12 případech se jednalo o dítě (1 dospělá osoba byla při nehodě usmrcena). V roce 2012 bylo těchto nehod 89 a ve 23 případech se na nehodě podílelo dítě (2 dospělí chodci byli usmrceni) a v roce 2011 se jednalo o 68 nehod chodců za účasti 24 dětí (žádná osoba nebyla usmrcena).

     Chodci by si měli uvědomit důležitost výběru správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem, úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, nebezpečné přecházení více jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i závažné následky při střetu vozidla s chodcem. A jaké jsou základní rady "zebry" ?

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho !
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi !
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce !
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla !

por. Bc. Jana Tomková
30.8.2013

vytisknout  e-mailem