Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Zebra se za Tebe nerozhlédne

KRAJ VYSOČINA: Policisté radí chodcům na přechodech pro chodce 

V loňském roce vyjížděli policisté na území Kraje Vysočina k 135 dopravním nehodám s účastí chodců. Při těchto nehodách zemřelo pět chodců, 33 se jich zranilo těžce a 89 utrpělo lehké zranění. Celkem 39 dopravních nehod zavinili chodci a 38 dopravních nehod se stalo přímo na přechodu pro chodce.

Od začátku letošního roku do konce března šetřili policisté v KrajiVysočina již 19 dopravních nehod s účastí chodců. Při těchto nehodách nikdo nezemřel, šest se jich zranilo těžce a třináct chodců se zranilo lehce.

Snahou policistů na Vysočině je, mimo jiné, zvýšit bezpečnost chodců v silničním provozu. Proto policisté pořádají různé preventivní akce. Jednou z nich je preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, která probíhá v rámci Kraje Vysočina od pondělí 31. března do pátku 4. dubna. Policisté oslovují u vybraných přechodů chodce a dotazují se jich na správné, tedy na bezpečné přecházení po přechodu pro chodce. Pokud chodci na kladené otázky odpoví policistům správně, obdrží od nich malý dárek související s dopravní tématikou.

Ve středu 2. dubna proběhla preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“ ve spolupráci s organizací BESIP a Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra České republiky na křižovatce ulic Vrchlického a Jiráskova v Jihlavě. V ranních i odpoledních hodinách policisté dohlíželi na chování řidičů, cyklistů a chodců na přechodech pro chodce. Policisté se zejména zaměřili na školní mládež. Pokládali dětem otázky, které se týkaly pravidel pro bezpečné přecházení vozovky. Děti policisté odměnili za správné odpovědi malými dárky v podobě úkolníčků do školy, omalovánkami a reflexními prvky. Většina dětí odpovídala na položené otázky ohledně přecházení komunikace po vyznačeném přechodu pro chodce správně.

Policisté využili i toho, že v uvedené křižovatce se nachází přejezd pro cyklisty a chodce i cyklisty upozorňovali, jak se mají na tomto přejezdu chovat. Mnoho oslovených chodců a cyklistů se domnívalo, že na přejezdu pro cyklisty platí stejná pravidla jako na přechodu pro chodce. Policisté těmto lidem vysvětlili, že před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí řádně přesvědčit, zda může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče ke změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty jsou cyklisté povinni jezdit vpravo.
 
Policisté se věnovali nejen dětem, ale i dospělým chodcům. Pokládali jim složitější otázky týkající se chování chodců v silničním provozu. Oslovení chodci prokázali, že pravidla silničního provozu ohledně přecházení komunikací ovládají. Dokonce ani jeden z oslovených neměl mylnou představu o tom, že chodec má před vozidly „absolutní přednost“. V průběhu celé akce policisté oslovili několik desítek chodců.
 

nprap. Martin Dušek, vrchní inspektor

2. duben 2014

vytisknout  e-mailem